18 augustus 2019

Buffer vol


Door een financiële meevaller is onze buffer weer voldoende gevuld. Ik hou ervan om een vrij opneembare buffer te hebben van 12 maanden onze uitgaven, inclusief wegvallen van mijn salaris. Afgelopen maanden was de buffer wat lager dan ik wilde, dus heb ik deze langzaam aangevuld.

Nu dit niet meer nodig is, hebben we dus komende maanden wat geld "over" en vraag ik me af hoe we dit het beste aan het werk kunnen zetten. Ik ben namelijk een voorstander van pay yourself first.

Een aantal opties:
  • Hypotheek extra aflossen: levert bruto 2,45% op, dus netto vrij weinig.
  • Inleggen in ons Dela spaarplan: 2,75% rente.
  • Beleggen: levert 4-5% dividend op en versnelt onze dividendgroei.
  • Investeren in ons huis: we wilden op termijn graag een nieuwe badkamer en wc. Nu we een financiële meevaller hebben, zouden we deze ook hiervoor kunnen gebruiken. Dan zakt onze buffer weer in, maar dat kan ik daarna weer aanvullen.

De optie beleggen heeft mijn voorkeur, al heb ik weinig idee waar de markten komende tijd heen gaan. Aan de andere kant maakt dat op lange termijn niet veel uit.

Komende maanden ga ik denk ik voor spreiden: ik verhoog mijn maandelijkse belegging-inleg iets, maar vul ook de buffer alvast aan.


Wat zouden jullie kiezen?


2 opmerkingen:

TheMoneyMindset zei

Ik zou ook voor spreiden kiezen. Ik zou een deel wegzetten om te investeren in je huis (maar dan de buffer niet weer laten zakken tot jullie ondergrens) en een deel beleggen/inleggen spaarplan. Dat ligt eraan wat het precieze doel/termijn van het spaarplan is.

Mr Groeigeld zei

Dat lijkt me ook het beste. Dat spaarplan staat 10 jaar vast (nog 5 jaar te gaan), waarin je kunt bijstorten. Dat is meer een potje voor later, nieuwe auto, studerende kinderen etc. Nu staat het vooral lekker te groeien iedere maand.