Normaal hou ik de waarde van ons huis niet zo nauwkeurig bij, maar met alle maandelijkse aflossingen en de almaar stijgende huizenprijzen was ik benieuwd waar we staan.
Je huiswaarde kun je op verschillende manieren bepalen. Sommige mensen nemen de WOZ waarde, anderen kijken naar verkoopprijzen in hun buurt. Ik gebruikte altjd de website berekenhet.nl tot een paar maanden geleden daar verschillende getallen opeens waren aangepast. Omdat andere websites weer andere cijfers aangeven, ben ik eens bij het CBS gaan kijken. Op deze pagina kun je de verkoopprijzen bekijken per regio en per periode. Daarbij is 2015 gesteld op 100%. Met wat instellen en exporteren kun je in excel gemakkelijk allerlei zaken uitrekenen. Hieronder een plaatje van onze situatie.
Sinds we de woning hebben gekocht (midden 2017) is ons huis 24% in waarde gestegen (alle verbeteringen aan ons huis nog niet eens meegenomen). Samen met de regelmatige aflossingen brengt dat onze loan-to-value onder de 50%. Ons huis is dus 50% van ons! :-)
Er zijn natuurlijk gebieden waar de prijzen veel harder zijn gestegen, maar we wonen niet voor niets met een redelijke hypotheek midden in de natuur. Bij de verkoop van ons vorige huis hebben we de overwaarde geïnvesteerd in een lagere hypotheek van ons nieuwe huis. Samen met bovenstaande waardestijging en aflossingen hebben we nu een flinke overwaarde.
Natuurlijk is het een papieren overwaarde, maar toch geeft het een lekker gevoel, dat de helft van ons huis van ons is. Ondertussen blijven we uiteraard gewoon extra aflossen.
Hoe staat het met jullie loan-to-value (hypotheekwaarde ten opzichte van huiswaarde)?
12 opmerkingen:
Het label bij de blauwe lijn lijkt me niet te kloppen. Anders zou de stijging t.o.v. aankoop al 100% zijn bij de aankoop, en dat lijkt me niet het geval. Vermoedelijk is dit simpelweg de waarde van het huis, en dus niet de stijging?
Het huis is helemaal van ons. Geen hypotheek meer.
Klopt inderdaad niet helemaal, de aankoopprijs is 100%.
Lijkt me heerlijk!
Lekker, man! Toch fijn om voor 50% eigenaar te zijn :)
Ik gebruik altijd de gegevens van https://www.wozwaardeloket.nl en de hypotheekgegevens om de groei te berekenen. Onze LTV staat nu (volgens jouw criteria) onder de 50%. De bank vind dat helaas niet, want die rekend de spaarpot in de spaarhypotheek niet mee. Totaal onterecht wat mij betreft...
Zeker lekker!
Dat van de spaarhypotheek is vreemd, het risico voor de bank is immer ook lager geworden. Bij ons vorige huis hadden we ook een spaarhypotheek, los van de hoge rente vond ik het wel een leuke constructie.
Volgens statline is de waarde in mijn provincie gestegen met 8 procent sinds we het huis kochten (februari 2019, sleutel gekregen augustus 2019). Dat betekent een waardestijging van 37.000 EUR in een jaar - dat is exclusief de 70.000 EUR die we zelf in de verbouwing van de woning hebben gestopt. Midden volgend jaar laten we het opnieuw taxeren, ivm. de risico-opslagen in de hypotheek.
Loan-to-value is nu 89%. Maar met nettto-maandlasten die 5% van onze inkomsten zijn is dit best vol te houden.
Dat is een mooie stijging in zo'n korte tijd. Als je LtV 89% is en tegelijkertijd slechts 5% van je inkomsten is, zit je er lekker warmpjes bij.
Eigenlijk nog niet echt naar gekeken in alle eerlijkheid. We hebben net wel de grond onder ons huis gekocht, dus voor ons geen erfpacht meer! Nu nog 25k aflossen en we zijn van ons aflosvrije gedeelte af.
Dat is ook een mooie mijlpaal toch? Aflossingsvrij wilde ik in het verleden altijd als eerste aflossen. Dat was nog met een hoge rente. Met de huidige rentestand snap ik dat mensen opnieuw aflossingsvrij willen nemen.
Wij kochten een huis in 2012 voor 280.000, nu inmiddels 400.000 waard. En in de spaarhypotheek zit een 36000.
Dat is lekker. Dan heb je een mooie overwaarde van bijna 160k euro. Dat geeft vast een vrij gevoel.
Een reactie posten