7 maart 2019

Hoeveel in 2018 afgelost op onze hypotheek?


In het jaaroverzicht van 2018 heb ik eigenlijk niet gekeken hoeveel we totaal hebben afgelost op onze hypotheek. Mijn doel is om iedere maand €500 plus de netto besparing 
extra af te lossen. Daarmee blijft onze eigen inleg iedere maand €500 en begint op een gegeven moment het sneeuwbaleffect te werken.


In 2018 hebben we €11.000 extra afgelost op onze hypotheek. Dit komt bovenop de annuïtaire aflossing van bijna €5700. In totaal is onze hypotheek dus met €16.700 gedaald. De extra aflossing is veel meer dan de geplande €6000 per jaar, omdat we begin 2018 nog wat terugkregen van de aankoop van ons huis. Dit jaar zal de extra aflossing meer in lijn liggen met mijn doel.Besparing in geld • Extra aflossing: €11k
 • Bruto bespaard: €15,9k
 • Netto bespaard: €12k (oftewel 109% rendement, of 3,8% op jaarbasis)


 • Hoe kom ik hieraan? Ik bereken hoeveel ik bespaar t.o.v. wanneer ik niet zou aflossen. Die besparing geldt niet alleen voor deze maand, maar voor alle resterende maanden. In deze maand bijvoorbeeld los ik €556 extra af. Dat bespaart mij netto €1,73. Klein geld zou je zeggen, maar die €1,73 hoef ik de resterende 344 maanden nooit meer te betalen. Dat is dus €595 in totaal. Dat is dus een totaal rendement van 107% (of 3,73% op jaarbasis).


  Besparing in tijd


  De aflossingen van nu zijn nog niet echt uit te drukken in tijd. We kiezen namelijk voor lagere maandlasten i.p.v. looptijdverkorting, waarbij we de netto besparing weer inzetten als aflossing. Het werkt net als bij dividend-groeibeleggen: op een gegeven moment begint de sneeuwbal zijn werk te doen en wordt de maandelijkse eigen inleg (€500) plus besparing zo groot, dat de hypotheek ruim binnen 20 jaar op nul staan.

  Mochten we (om wat voor reden dan ook) het aflossen stopzetten, dan hebben we vanaf dat moment een kleine hypotheek, lage maandlasten en opeens €500 plus netto besparing per maand over. Over 10 jaar hebben we het dan over €850 per maand, en €1000 per maand over 13 jaar. Daar is dan weer een mooi AOW-potje mee te maken :-)
  Hoeveel hebben jullie afgelost in 2018?


  10 opmerkingen:

  1. Ik heb het even voor je opgezocht. Maar in 2018 is de teller blijven steken op 21.000 euro aan aflossing op de hypotheek. Doelstelling voor 2019: 18.000 euro aflossen.

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Dat is een mooie aflossing in een jaar! Toen we nog een spaarhypotheek hadden, vulden we het spaardeel ook meer aan, maar met onze annuiteitenhypotheek (lagere rente) zijn we minder fanatiek.

    Verwijderen
  2. Wij hebben 17400 extra afgelost en dat scheel 32, 62 per maand minder hypotheek.
   Gezakt naar 154.55 bruto.
   Nog 82000 te gaan.
   Hopelijk afgelost binnen 6-8 jaar. Dan genieten van goedkoper leven.
   Grote auto,s eruit, kinderen uitgevlogen of dat ze geen geld meer kosten, geen hypotheek, verzekering , goedkopere vakanties.
   Dan vervroegd stoppen indien het financiële kan.

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Dat klinkt als een mooi plan! Zeker goed te overzien op zo‘n tijdsbestek.

    Verwijderen
  3. Goed bezig Mr Groeigeld. Dat zijn forse aflossingen.

   De besparing in geld bevat volgens mij een foutje. De winst die je realiseert heb je berekent als EUR 595 - EUR 556 = EUR 39. Als je de aflossing echter niet doet hou je EUR 556 in je zak en los je over 344 maanden af. De winst door dat nu te doen is dus EUR 595 - EUR 0,0 = EUR 595. Het rendement is volgens mij 3,73% per jaar.

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Dat is een goede kleine kapitalist (bedankt daarvoor), ik heb daar inderdaad een denkfoutje gemaakt. Ik heb het aangepast.

    Verwijderen
  4. Geen extra aflossing vorig jaar, dit jaar bijna 30% van onze aflossingsvrije hypotheek gedaan. Dus dat zijn leuke klappers, bruto weer €73 omlaag.

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Dat is een flinke klapper ja. Bij ons vorige huis hadden we ook een aflossingsvrij deel. Ideaal om af te lossen als je af en toe wat over had.

    Verwijderen
  5. Dat zijn flinke bedragen Mr Groeigeld.

   Hier ook geen extra aflossingen gedaan op de hypotheek.

   De hypotheekrente is op dit moment lager dan het dividendrendement. En dan heb ik hypotheekrenteaftrek en toekomstige dividendgroei nog niet eens meegerekend.

   Daarom gaat mijn overtollige cash dit jaar naar dividendaandelen.

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Dat is zeker een goede strategie. Aflossen voelt wel erg goed maar getalstechnisch is beleggen een betere investering. Dit jaar hou ik me ook wat netter aan het plan om te spreiden.

    Verwijderen