19 januari 2025

De een zijn dood, is de ander zijn brood

Een beetje in het verlengde van mijn vorige artikel over uitvaarten, deze week een stukje over het verdienen aan de (toekomstige) sores in de wereld. Ik weet het, een heel verkeerd artikel, maar wel goed om bij stil te staan. Een bekend beurgezegde is "vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan". Los van de ellende in de wereld kun je je afvragen hoe ver je hierin moet/kunt gaan. Ik ben geen moraalridder, maar zelf beleg ik bijvoorbeeld niet in oorlogsbedrijven, al is dat lastig om te traceren. Immers, in oorlogstuig zitten ook sensoren, die weer door andere bedrijven gemaakt zijn. De keten is lang en uitgebreid.

Het blijft echter een feit, dat je best wat kunt verdienen aan de sores in de wereld. Neem nu weer de oorlogsector, aandelen uit deze sector blijken een flinke winst te hebben opgeleverd afgelopen jaren. Of de tabaksbranche, ook daar zijn flinke winsten te behalen ondanks de trend van uitsluiting en beperkingen in de maatschappij. Beleggen hierin kun je doen met losse aandelen of met bepaalde (thema)fondsen. Dat zijn fondsen met een bepaald thema, zoals defensie, robotica of AI. Omdat ik beleggingsfondsen vaak te duur vind, heb ik er nooit serieus naar gekeken.

Terug naar de sores in de wereld. Als ik om me heen kijk in de samenleving, zie ik genoeg bewegingen die niet zo positief zijn, maar die in de nabije toekomst wel flink gaan toenemen. Onder het motto "de een zijn dood is de ander zijn brood", laat ik eens met een cynische blik kijken wat ik zie en waar ik in zou kunnen beleggen.


Obesitas
Met stip op nummer 1: obesitas. Loop een zwembad binnen, kijk rond op straat en meer dan 50% van de mensen is (te) dik. En niet alleen volwassenen, het begint steeds meer bij kinderen. Als we niets doen is in 2050 2 op de 3 Nederlanders te dik.

Het nadeel van economische vooruitgang, automatisering en digitalisering is dat mensen steeds minder bewegen. Denk aan jeugd die vastgeplakt zit aan mobieltjes en jongetjes op fat-bikes. Maar ook mensen van mijn leeftijd (40-50) die niet meer weten wat echt fietsen is, omdat ze een elektrische fiets hebben. 

Onlangs was zelfs het tragische feit aldaar, dat er meer mensen in de wereld leiden aan overgewicht dan aan honger. Laat dat maar eens inzinken: er zijn meer mensen in de wereld die leiden aan overgewicht dan dat er honger hebben. Bizar.

Hoe kunnen we profiteren van deze ellende:
  • VanEck Pharmaceutical ETF (PPH): deze ETF richt zich op de farmaceutische industrie en omvat bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van gewichtsverlies- en behandelingsmedicijnen. 
  • Tema GLP-1, Obesitas & Cardiometabolic ETF (HRTS): deze ETF streeft naar kapitaalgroei door te investeren in bedrijven die GLP-1 (zoals Ozempic) en gewichtsverliesbehandelingen ontwikkelen.


Burn-out
Een ander belangrijk aspect tegenwoordig is de burn-out, en dan vooral bij jongeren. De laatste decennia is de druk op werknemers steeds verder toegenomen door onze continue zucht naar groei. Ergens bereiken we hierin een plafond, zou ik zeggen. Blijkbaar is een kwart van het ziekteverzuim inmiddels al veroorzaakt door stress. 

Daarnaast heeft de jonge generatie via social media altijd geleerd dat de wereld maakbaar is en dat alles om hun draait, waardoor er een flinke klap komt als ze de arbeidsmarkt betreden. Opeens is het niet allemaal meer "leuk", moet je hard werken om rond te komen en draait de wereld niet meer om jou. Dit levert veel 18-24 jarigen een burnout op. Ik verzin dit niet zelf, dit is recentelijk uit verschillende onderzoeken gekomen. Dit is nu al een probleem en met komende generaties verwacht ik niet dat dit kleiner wordt.

Hoe kunnen we profiteren van deze ellende:
  • iShares Global Healthcare ETF (IXJ): deze ETF volgt de prestaties van de wereldwijde gezondheidszorgsector.
  • Global X Health & Wellness Thematic ETF (BFIT): deze ETF richt zich op bedrijven die profiteren van de groeiende trend naar een gezonde levensstijl, waaronder fitness en welzijnsproducten.


Water
In Spanje hebben ze komende tijd genoeg gehad van water, maar toch begint er een probleem met water te komen in de wereld. Door klimaatverandering zijn er steeds meer gebieden waar watertekorten parten spelen. Als gevolg hiervan zullen hele bevolkingsgroepen verhuizen naar andere gebieden. Ook  zijn er groeiende conflicten en oorlogen door watertekorten. 

Dat is nog in het buitenland, maar ook in Nederland kan er waterschaarste ontstaan als we niets doen. Vreemd zou je zeggen met het wisselvallige weer van de laatste tijd, maar drinkwater is wat anders dan water wat uit de lucht komt vallen. Kijkend naar de problematiek en onze stijgende waterheffingsrekening, zou water zomaar eens een schaars goed kunnen worden in de toekomst.


Hoe kunnen we profiteren van deze ellende:

  • iShares Global Water ETF (IQQQ): deze ETF volgt de S&P Global Water Index, bestaande uit 50 bedrijven die betrokken zijn bij watergerelateerde activiteiten.
  • Lyxor MSCI Water ESG Filtered ETF (LYM8): deze ETF volgt de MSCI World Water ESG Filtered Index, met bedrijven die actief zijn in de watersector en voldoen aan bepaalde milieu-, sociale en governance-criteria (ESG).

Zo, dat was even genoeg doemdenken. 

Heb jij al op de weegschaal durven staan na de feestdagen? ;-)

Geen opmerkingen: