21 september 2021

Schaarste in energie, tijd en geld

Zoals jullie hebben kunnen lezen, kijken we hier de laatste tijd wat kritischer en bewuster naar ons leven. Een quote die ik laatst tegenkwam op een andere blog, was "In life, there are three resources that are available to most of us throughout the years. They are Time, Energy and Money - You may occasionally, or even often have two of these at the same time, but rarely, if ever, all three."

Dat vond ik wel een mooie quote, bijna een tegeltje waard. Dit komt aardig overeen met het schaarstemodel, iets wat vaak op mijn werk terugkomt. Door bewust schaarste aan te brengen (in tijd of bemanning) gaan mensen op zoek naar creatievere oplossingen dan wanneer ze het in overvloed hebben. Het wordt ook vaak gebruikt als marketing: producten die schaars zijn, verkopen vaak voor meer geld. Of consumenten verleiden tot aankopen, omdat iets maar beperkt leverbaar is.

Terug naar de quote. Niet arrogant bedoeld, maar in ons geval hebben we weinig last van schaarste in geld. We beleggen, lossen af en sparen soms wat. Dat is een luxe. Bij ons zit de worsteling steeds in de schaarste van tijd en energie. Met een gezin met twee jonge kinderen, een grote tuin, ik vijf dagen per week aan het werk en mijn vrouw deeltijd is het vaak druk. Rennen, rennen. Met als gevolg dat de energie soms even uit balans is. Dan zijn we gewoon moe.

Omdat ik vind, dat veel dingen een keuze zijn, geldt dat ook voor ons. We kiezen voor dit type leven. Ik zou ook minder kunnen gaan werken bijvoorbeeld. Dan heb ik meer tijd voor klusjes en leuke dingen. Echter, dan verdien ik minder en komt er weer geldschaarste voor in de plaats.

Uitbesteden van huis- en tuinonderhoud is ook een optie, maar dan komt de geldschaarste weer omhoog. We zouden ook kleiner kunnen gaan wonen, iets wat we soms serieus overwegen. Dan hebben we minder huis- en tuinonderhoud, dus meer tijd en energie over voor andere dingen.

Zo zie je dat het een mooie driehoek is om in te denken. Wat nu als ik... doe, wat doet dat met onze schaarste in tijd, energie of geld. Misschien wordt ik een oude z#k of begin ik te soft te worden voor een blog over financiƫn, maar meer en meer begin ik te snappen dat het draait om balans in het leven. In ieder geval balans die bij ons past.Hoe zit het met de schaarste in energie, tijd en geld bij jullie?

5 opmerkingen:

Mr. Stup zei

Bedankt voor het delen! Interessante manier om naar het leven en de inrichting daarvan te kijken.

Luxe of Zuinig zei

Ik herken wat je zegt.
Vroeger had ik tijd en energie te over, maar mistte ik het middel geld.
Nu heb ik geld te over, maar mis ik voornamelijk tijd……

Het zou toch mooi zijn om toch alle drie tegelijkertijd te krijgen.

Geldsnor zei

Ik zit vrij goed de laatste tijd. Het geld komt in voldoende mate binnen (al is het minder, doordat ik nu minder werk en mijn eigen bedrijf parttime op probeer te bouwen), heb voldoende tijd; want minder werken en reistijd. En, energie heb ik genoeg.

Mr Groeigeld zei

@geldsnor: dat klinkt als een goede balans! Misschien hebben we binnenkort ook een betere balans gevonden, daarover hopelijk binnenkort meer nieuws ;-)

Mr Groeigeld zei

@Luxe: Zo lijkt de balans ook nog eens te verschuiven afhankelijk van in welke levensfase je zit. Alledrie tegelijkertijd lijkt een keuze te zijn. Alleen is de vraag dus op welke as je iets wilt toegeven.