20 augustus 2021

Versimpelen

Deze blog gaat vaak over getallen en berekeningen, maar soms ook over wat er op ons pad komt. Zo schreef ik laatst (hier en hier) over onze goede vriendin, die is overleden. Ondanks, dat we haar nog veel missen, gaan we door met ons leven. Ondanks dat tijd veel dingen heelt, is er toch iets veranderd in onze blik op de wereld. 

Het besef, dat het zomaar voorbij kan zijn (laatst hadden we weer een plotseling sterfgeval), zelfs op zo'n jonge leeftijd, heeft blijkbaar toch iets fundamenteels veranderd in onze kijk. Laatst kwamen we thuis van vakantie en werden we geconfronteerd met al het werk dat op ons lag te wachten. Alle vakantie-wassen draaien, het gras maaien en overal schoffelen en snoeien. We hebben een flink grote tuin, met nog eens een moestuin. Een flinke berg werk dus. Na anderhalve dag grasmaaien, schoffelen en snoeien waren we helemaal bekaf. We keken elkaar aan en zeiden hetzelfde: "waarom doen we dit onszelf eigenlijk aan? Is dit niet gewoon te veel/groot voor ons?".

Het ging zelfs zo ver, dat we op Funda gingen rondkijken naar een kleiner huis met kleinere tuin. Van de zotte, blijkt het in deze markt. We vonden wel wat leuks maar veel te duur in onze ogen, plus er moest nog een hoop verbouwd worden. Iets wat we juist niet willen.

Na een gesprek samen, concludeerden we dat het teveel is hoe we het nu hebben ingericht. We willen veel meer genieten en ontspannen. Vooral de moestuin kost mij nu zo'n 3-4u per week. Ik vond dat vorige jaren nog leuk en ontspannen, maar nu besef ik, dat ik in die tijd veel andere dingen kan doen.

Oftewel, we willen ons leven versimpelen. Nu kunnen we natuurlijk een tuinman of huishulp inroepen, maar dat gaat ook niet goedkoop worden. Voor mij persoonlijk staat daarom alles wat ik komende tijd doe in het teken van versimpeling en/of verbetering. Wat hebben we per direct veranderd:
  • Een robotmaaier aangeschaft. Dat scheelt 45-60min per week (in de zomer zelfs meer). Als het goed werkt, breiden we het uit met een 2e station (we hebben meerdere gasvelden).
  • Ik heb een aantal onderhoudsintensieve planten eruit gehaald, waar we gras gaan zaaien. Dat scheelt veel snoeien, onkruid wieden, verzorgen en kan worden meegenomen door de robotmaaier.
  • We laten boodschappen thuis bezorgen. Dat scheelt zo'n 1,5 uur per week.

Als vervolgstap wil ik de moestuin verkleinen en een deel van gras voorzien, zodat dit ook kan worden meegenomen door de robotmaaier. Aangezien ik er toch veel energie uithaal, vind ik dat nog een lastige stap. Wellicht iets voor de winter.

Inmiddels zijn de tuin en het huis weer op orde, maar we kijken dus duidelijk anders tegen ons leven aan. Toen we hier vier jaar geleden kwamen wonen, leek het ons een avontuur. Dat is het zeker nog steeds, alleen met heel veel werk. Meer dan ons lief is wellicht, zeker na wat we hebben meegemaakt. 

Ook qua beleggen merk ik een dergelijke wens naar versimpeling. Niet meer uren besteden aan selecteren van individuele aandelen. Gewoon, hup, in één keer een mandje aandelen via een ETF. Wel zo simpel.

Tijd dus om te versimpelen. Een soort minimalisme, maar dan in ons tuin/huisonderhoud.Hoe gaan jullie om met deze balans in je leven? Nog goede tips om het onderhoud aan huis/tuin te versimpelen (anders san een mannetje in te huren)?

9 opmerkingen:

Creatief met geld zei

Oei tips zijn in dit geval wel heel erg lastig te geven. Het gaal nl om een persoonlijke zoektocht naar een balans tussen tijd voor leuke dingen en voor noet leuke dingen. En laat dat nu voor iedereen zo persoonlijk zijn.
Zelf zie ik geen voordelen in een robotmaaier of boodschappen laten bezorgen. Maar ik betaal met liefde iemand voor het schoonhouden van mijn huis, want wat heb ik daar een hekel aan.
We hebben een grote tuin, 2000m2, maar aan schoffelen doe ik niet. Wegebben hem onderhoudsvriendelijk laten aanleggen met veel bodembedekking en hele stukken bos.
Huisdieren kosten veel tijd, maar die blijven. Strijken doe ik niet meer. Kwestie van goed kijken bij het aanschaffen van kleren.
Winkelen, zonde van mijn tijd, zo min mogelijk dus.
Vloerbedekking=1x stofzuigen, laminaat = stofzuigen en dweilen.
Ramen regenen wel schoon ipv wekelijks lappen.
Geen prulletjes en open kasten in huis scheelt stoffen.

Het is ook een kwestie van hoe hoog je de lat legt en wat je vond dat je moet. Ik zou na mijn vakantie wel de qas doen. Maar waarom meteen snoeien, had dat niet kunnen wachten? 1x in het najaar is vaak genoeg.

Succes en veel plezier met de zoektocht!

Anoniem zei

Ontspullen. Weinig frutsels in huis want die moet je schoonhouden en afstoffen. En veel minder kleding maar een goed overdachte capsule garderobe. Dat scheelt enorm in was en in ruimte. We kopen ook bijna niks meer, bedenken eerst of het wel echt nodig is. Misschien kunnen we het lenen of huren.

Renate zei

Misschien kan je je tuin aanbieden als stage plek bij een MBO-groen? Ander idee is om van het jaarlijkse snoeiweekend een vriendenfeest te maken met grote BBQ en borrel na afloop?

Mr Groeigeld zei

@Creatief met geld: Je hebt een punt, het is erg persoonlijk natuurlijk. Die bodembedekkers en dichte borders zijn we nu ook mee bezig. Dat zou al veel moeten schelen. Het lastige is dat ik tuinieren in de lente en herfst best leuk vind, maar in de zomer (wanneer de tuin het hardst groeit) ik er weinig tijd aan wil besteden.

En inderdaad, het zal ook wel iets zijn met hoe hoog we de lat willen leggen. Misschien iets minder perfectionisme ;-) Bedankt voor je tips!

Mr Groeigeld zei

@anoniem: Gelukkig is de was en strijk bij ons niet enorm veel werk (behalve na een vakantie). Maar inderdaad, ontspullen of minimalisme scheelt zeker.

Mr Groeigeld zei

@unknown: bedankt voor de tips! Die stage plek is een goede, daar had ik nog niet aan gedacht. Laatst had ik wel rondgekeken naar tuinhulpjes maar dan kom je gelijk bij een hovenier voor €40-50 per uur.

Zo'n snoeifeest klinkt ook wel aardig. Eens kijken of mijn vrienden ervoor te porren zijn ;-)

Geldsnor zei

Wij wieden pas onkruid ("plukken knoei", heet dat hier) als we weten wat er wél mag staan. Resultaat: er staan veel soorten kruiden en bloemen in de voortuin die nog worden gedoogd totdat andere planten hun plek gaan innemen. We weten alleen nog niet welke.

De robotmaaier hebben we al een aantal jaar, naar grote tevredenheid. Verder alles op accu: ook de heggeschaar. Scheelt weer tijd met oprollen en afrollen van de kabel, verlengkabels etc.
Boodschappen thuisbezorgen doen we ook al meer dan anderhalf jaar. Buitengewoon prettig.
En mijn schoonmoeder maakt hier 1x per week schoon. Scheelt ook weer heel wat werk. Andere huishoudelijke taken probeer ik zoveel mogelijk te plannen in rustmomenten van het werk: ieder uur moet ik even weg van de computer en dan stop ik een wasje in de machine. Die hang ik later weer op. Resultaat: lege wasmanden (handig, met 3 kinderen) en meteen een nuttige besteding van het beeldscherm-breekmoment.

Als ik écht belangrijke dingen moet doen of als het druk is, dan sta ik gewoon om 5 uur op. Dan heb ik al 2 uur gehad voordat de rest van het huis wakker is.

Mr Groeigeld zei

@geldsnor: dat klinkt effectief! Die tussen-beeldschermmomentjes heb ik hier ook, die benut ik vaak met een klein klusje of appels rapen ofzo.

Tja die tuin heeft waarschijnlijk meer te maken met een stukje pietje-precies van onze kant. We zijn er wel achter dat we precies terugkwamen in de toptijd qua groei. Nu gaat het veel langzamer. Zelf denk ik nu veel bewuster na voor ik een klusje doe: verbetert of versimpelt dit ons huishouden? Zoniet, dan kan het wel eventje wachten.

En zo'n schoonmoeder, die moet je koesteren!

Geldsnor zei

Ik koester mijn schoonmoeder zeker, vooral ook omdat ze zo'n leuke dochter heeft :-).
Wat overigens ook enorm heeft geholpen in ons schema zijn dingen als vooruit-koken en véél thuiswerken. Het scheelt mij 10-15 uur per week!