23 juni 2020

Huizenprijzen blijven maar stijgen


Afgelopen maand zijn de huizenprijzen met maar liefst 7,7% gestegen t.o.v. een jaar eerder. Daarmee werden verschillende records gevestigd op de huizenmarkt.

Toen in 2008 de financiĆ«le crisis uitbrak, zakten ook de huizenprijzen in, tot het dieptepunt in 2013. Dat kan ik me nog goed herinneren, aangezien wij ons eerste huis kochtten in 2007. Toen waren we nog niet zo bezig met financiĆ«n, maar vooral erg verliefd en dolgelukkig dat we een eerste huis hadden gekocht :-) Het heeft tot mei 2018 geduurd totdat de huizenprijzen hetzelfde niveau bereikten als voor de crisis. In mei lagen de prijzen van koopwoningen op het hoogste nivo ooit. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was maar liefst €330.000.

Dat is een flink bedrag en zorgt bij jongeren en mensen met lage inkomens voor problemen. Want "even" een woning kopen van €330.000 is er niet meer bij, zelfs niet met de lage rentestanden. Aan de andere kant zijn de huizenprijzen altijd al gestegen in de laatste 100 jaar. Als ik alleen al denk aan mijn ouders, die kochtten een huis voor 75.000 gulden (wel met 10% rente trouwens). Zij hebben de afgelopen 50 jaar hun huis ook ruim 6 keer zoveel waard zien worden. De vraag is dus of deze stijging zo abnormaal is. Volgens mij zijn het vooral de lonen die achter zijn gebleven de afgelopen jaren.

Ondanks dat ik de overwaarde van ons huis niet meereken bij ons vermogen, ben ik wel altijd benieuwd wat ons huis nu waard is. Ons huidige huis hebben we midden 2017 gekocht (in het zuiden van het land). Hieronder de huiswaarde (prognose) van ons huis t.o.v. het aankoopbedrag. In de figuur ook de openstaande hypotheek t.o.v. de huidige huiswaarde.
Kijk, een prijsstijging van 23% in net 3 jaar tijd vind ik mooi meegenomen. In de randstad zullen vast huizen zijn die enkele malen over de kop zijn gegaan, maar wij wonen nu eenmaal in het zuiden. Omdat we iedere maand extra aflossen op onze hypotheek, zie je daarnaast dat onze hypotheek t.o.v. de huiswaarde sterk is gedaald. Nog even en we zijn bij de 50%. Het mes snijdt dus aan twee kanten.


Ik verwacht dat de huizenprijzen langzaam door zullen blijven stijgen (er is immers nog steeds een licht woningtekort en de stijging is beter onderbouwd dan in de jaren 2000).

Wat denken jullie, stijgen de huizenprijzen nog veel verder door?

7 opmerkingen:

Quint zei

Ik ken redelijk wat bedrijven en zie dat de arbeidsmarkt omslaat. Er volgen binnenkort massa-ontslagen en voor veel mensen baanonzekerheid.

Het nieuwe motto; eerst verkopen dan kopen.

Ik verwacht daarom dat de prijzen van duurdere huizen (doorstroom) flink onder druk komen te staan cq. gaan dalen (10-15%?). Met deze rente blijft het gewoon aantrekkelijk voor starters. TINA; wat is het alternatief? Die prijzen zullen IMHO redelijk op pijl blijven.

Anoniem zei

Wacht maar tot de WOZ waarde en bijbehorende locale belastingen naar boven worden bijgesteld. Dan is de prijzenstijging van de huizen ineens niet zo leuk meer.

Mr Groeigeld zei

Ja, dat is (helaas) een bijkomend gevolg

Mr Groeigeld zei

Als er een 2e coronagolf komt, zal het zeker lastig worden voor bedrijven. Die baanonzekerheid er echter nu al voor veel mensen (denk aan de jonge flexwerkers e.d.). Juist vanwege TINA verwacht ik dat de prijzen licht zullen doorstijgen.

Mooi Dividend zei

Wij hebben recent deze maand een nieuwe woning gekocht. Ik verwacht ook wel dat de prijzen zullen blijven stijgen door het tekort op de woningmarkt. Misschien wel met een dip door corona.

Persoonlijk verwacht ik pas echt een grote dip op de woningmarkt, wanneer de rente weer op een normaal niveau komt en mensen uit hun rentevast periode lopen en misschien dan opeens weer 4% moeten betalen.

Nu wordt er al dermate lang veel geld in de markt gepompt wat een oorzaak van de lage rente is dat ik als simpele burger ook niet weet of ik de huidige lage rentestand als het nieuwe normaal moet zien.

Quint zei

Ik weet heel toevallig dat er in mijn gemeente 37% meer woningen te koop als precies 1 jaar geleden. Dit betreft huizen van €300 - €600k, aantallen gebaseerd op Funda.

Mr Groeigeld zei

Ik las het ja. Een mooi moment nu om je huis te verkopen en iets nieuws te kopen, zeker nu met de lage rentestanden. Blijkbaar moeten we wennen aan deze rentes. Ik had verwacht dat bij de eerste de beste crisis de overheden en FED wel in de problemen zouden komen (ivm de vele stimulering die ze al hebben gedaan), maar blijkbaar gaat dat nog goed. Het zou goed zijn als de rentes weer iets zouden stijgen. Dan krijgen we nog iets voor ons spaargeld ;-)