15 maart 2019

Zuinigheid uit angst?


"Zuinigheid, of zelfs gierigheid komt voort uit angst, ..wie leeft vanuit angst, heeft behoefte aan zekerheid en probeert daarvoor te zorgen door dingen op te potten."

Dat is een citaat uit een artikel met daarin o.a. professor Victor Lamme, hoogleraar gedragswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De strekking van het artikel is mij niet helemaal duidelijk, maar aan de hand van een "vrek van de eeuw" worden links en rechts wat tips rond geld gegeven.


Omdat het in mijn ogen een wat lompe constatering is (zuinigheid uit angst), heeft het me aan het denken gezet. Waarom ben ik zoveel bezig met sparen, aflossen, beleggen en de toekomst? Aan de ene kant vind ik het gewoon interessant en leuk om mee bezig te zijn, aan de andere kant motiveert het me enorm om ons geld te zien groeien en naar de toekomst te kijken. Maar om nu te zeggen dat ik zuinig ben uit angst gaat me wat ver.


Daarna zegt hij nog:

"Stijgende energieprijzen, een tegenvallend loonstrookje, hogere supermarktprijzen: de overheid beloofde Nederland er flink op vooruit te gaan. Voor veel mensen voelt dat niet zo, en dat veroorzaakt die angst".

"Dat toekomstdenken onderscheidt ons van andere dieren, dus je zou kunnen zeggen dat gierigheid een teken van intelligentie is."


Hiermee snap ik zijn term "angst" al wat meer. Hij drukt de economische zorg van burgers uit in angst. Volgens mij loont het om vooruit te kijken en te plannen. Zonder plan doen we maar wat. 

Naar de toekomst kijkend, gaat het mij vooral om de vrijheid en zekerheid die je creëert met het opbouwen van vermogen. De vrijheid om keuzes te maken, zonder dat geld of inkomsten een belemmering zijn. En de zekerheid voor mijn gezin vanuit mijn verantwoordelijkheidsgevoel. Als je dat negatief formuleert, is het misschien toch een vorm van angst te noemen...?Wat vinden jullie van de stelling uit het artikel? Komt zuinigheid voort uit angst?


6 opmerkingen:

Zuinigaan (Aaf) zei

Angst klinkt heel negatief. Ik zou het eerder verlangen naar meer financiële zekerheid willen noemen. Zekerheid geeft rust. Volgens onderzoekers zijn er in Nederland heel veel mensen met schulden, ik kan me heel goed voorstellen dat je geen schulden wilt en het fijn vindt om geen geldzorgen te hebben als je plotseling geld nodig hebt.

Mr Groeigeld zei

Zekerheid geeft zeker rust Aaf (leuke blog trouwens, die kende ik nog niet). Verschillende onderzoeken laten zien dat mensen met financiële zorgen veel stress ervaren. Je formulering "verlangen naar..." vind ik mooi geformuleerd.

Dividendbelegger zei

ter info: ik heb een andere website :-)

dividendportfolio.nl

dividendhypotheek is uit de lucht.

Ben benieuwd wat je van vind ;-)

Mr Groeigeld zei

Ik dacht al, wat is het stil ;-)
Ziet er leuk uit!

de kleine kapitalist zei

Ik heb dat artikel ook met veel interesse gelezen. Deed mij denken aan een ander artikel. Een alternatieve drijfveer voor zuinigheid is hebzucht: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/-angst-en-hebzucht-dat-is-wat-ons-drijft-~b9ffab95/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Dat heeft ook al geen positieve connotatie :). In jouw geval lijkt de drijfveer angst dat geld of inkomsten een belemmering vormen om de vrijheid te hebben om keuzes te maken.

Mr Groeigeld zei

Nog zo'n positief artikel ;-)
Heel basaal gezien komt het daarop neer ja. Ik zie het liever positief, dat ik die vrijheid wil bereiken ipv dat ik bang ben dat het een belemmering wordt.

Wat is jouw drijfveer om als kleine kapitalist door het leven te gaan?