28 maart 2019

Scheve gezichten


Deze keer een post zonder harde getallen. Het valt me de laatste tijd op, dat sommige mensen uit mijn omgeving wat moeite hebben met onze situatie. Om te beginnen: wij dragen totaal niet uit hoe goed we het hebben en hebben het vrijwel nooit over vermogen/geld bij onze vrienden. Maar als je naar een groter huis verhuist zonder al teveel over geldzorgen te praten, wordt je blijkbaar wat scheef aangekeken.

Een aantal keer hebben we al wat gehoord van "je kunt wel zien waar het geld zit" en "niet iedereen heeft zo'n grote tuin" terwijl we het daar op dat moment niet over hadden. En dat zit me dwars. Aan de ene kant klagen deze mensen namelijk wel over geldzorgen, maar zien totaal niet in, dat ze zelf ook een goed financieel plan kunnen hebben. Als je iedere maand net rondkomt, omdat je allerlei gadgets moet kopen, of per se vier keer per jaar op vakantie wilt, moet je in mijn ogen niet zeuren over geld. Dan maak je simpelweg verkeerde keuzes.

Ondanks dat het me wat irriteert, negeren we dergelijke opmerkingen dus maar. Blijkbaar loop je het risico op scheve gezichten als je het goed hebt. Dat leidt ertoe dat we juist nog minder praten over geld in onze omgeving. Laat staan over onze plannen om eerder financieel onafhankelijk te zijn.


Worden jullie weleens scheef/vreemd aangekeken vanuit een geld/vermogen-perspectief?


7 opmerkingen:

Mr FinVrij zei

Tja. Ik zou er geen moeite mee hebben om dat ook gewoon te benoemen. Over het algemeen spreek ik regelmatig met vrienden over de financiƫle keuzes die wij maken. En zij ook. Maken andere keuzes dan wij maar klagen dan weer niet over hun financiƫle situatie.

Mr Groeigeld zei

Dat is mooi als je er open over kunt praten met elkaar. Misschien is het benoemen van zo'n opmerking wel een goede tip.

nicole orriens zei

Niet dat ik merk. Ik zou ook liever hebben dat vrienden gewoon blij voor mij waren!

de kleine kapitalist zei

Als je in een groter huis gaat wonen dan is dat op zich niet vreemd. Want "Het is de plek waar je status wordt vastgesteld, telkens opnieuw - want buurt en huis zijn, zoals overal ter wereld, een direct en duidelijk uithangbord van iemands inkomen" (uit Reizen zonder John - Geert Mak). Misschien draag je dat je het goed hebt meer uit dan je denkt. Wat goede of verkeerde keuzes zijn is voor iedereen anders. Door het spenderen aan gadgets of vakanties te zien als verkeerde keuzes hanteer je jouw eigen (onze), afwijkende norm. Ik moet altijd een beetje gniffelen als we worden uitgenodigd en er blijkt toevallig net een nieuwe TV, formaat aquarium te staan waarop de laatste wintersportvakantiefoto's worden geshowd. Het is dan verleidelijk om te zeggen "Je kunt wel zien waar het geld zit" of "niet iedereen heeft zo'n grote TV". Maar liever feliciteer ik hen met hun aankoop en hoop oprecht dat ze er veel plezier aan beleven.

Het vervelende van zo'n typisch Nederlandse en quasi grappig bedoelde opmerking als "je kunt wel zien waar het geld zit" is dat het wordt gepresenteerd als iets dat jou op magische wijze is overkomen en de ander niet. Dat daar hard voor is gewerkt en offers voor zijn gebracht zijn nou eenmaal minder goed zichtbaar dan een groot huis of tuin.

Natuurlijk ben ik het ontzettend eens met jouw plan :).

Mr Groeigeld zei

"Het vervelende van zo'n typisch Nederlandse ...is dat het wordt gepresenteerd als iets dat jou op magische wijze is overkomen en de ander niet."

Precies. In mijn ogen is het een wat jaloerse opmerking, terwijl er wel allerlei keuzes (inderdaad niet goed/slecht) aan vooraf zijn gegaan die anderen vaak niet (willen) maken.

Op naar een leven zonder baas zei

Ja wij worden ook weleens vreemd aangekeken. Een normaal salaris, maar wel bijna het huis vrij ( wel een gewoon rijtjeshuis). Mijn man die 5 jaar eerder gestopt is met werken. En een flinke buffer op de bank. Maar we hebben andere keuzes gemaakt met ons geld, dan het als maar uit te geven. Daardoor is het huis bijna vrij hebben we weinig vaste lasten. Ben blij dat ik niet meegegaan ben in de ratrace van kopen, kopen.

Mr Groeigeld zei

Heel goed. Als je bewust met je uitgaven en inkomsten omgaat, kun je op termijn iets mooit opbouwen. Geniet ervan!