23 oktober 2018

Losse aandelen of ETF's?


Op internet zie ik vaak discussies over losse aandelen versus ETF's. Een ETF (Exchange Traded Fund) is een beleggingsfonds die een bepaalde index (mandje met aandelen) volgt. De precieze definitie kun je op wikipedia vinden. Een ETF kan vanalles volgen, een index van een specifiek land (AEX of DAX bijvoorbeeld) of een thema-index (zonne-energie, robotica, etc). Een ETF is over het algemeen een passief fonds, met lage kosten. Hieronder een korte vergelijking tussen ETF en losse aandelen.


Voordelen van ETF's:

 • Spreiding, dus minder risico als een bedrijf failliet gaat of dividend verlaagt
 • Minder werk aan selectie (alhoewel er tegenwoordig erg veel ETF's zijn)
 • Lage beheerskosten
 • Meestal lagere volatiliteit (al durf ik dit in twijfel te trekken. De laatste dagen dalen ETF's even hard mee met de markt)

Nadelen van ETF's:

 • Meer beheerskosten dan losse aandelen
 • Geen eigen selectie van aandelen
 • Over het algemeen lager dividend dan individuele aandelen
 • Lagere dividendgroei

Bij dividend-groeibeleggers (DGI, Dividend Growth Investing) zie je vaak een samenstelling van veel individuele aandelen. In feite maken deze beleggers hun eigen index. Aan de andere kant zie je veel beleggers die veel of alleen in ETF's beleggen. De vraag die ik ook kreeg: waarom beleg je niet meer in ETF's?


Omdat de discussies al eindeloos zijn, ga ik deze hier niet herhalen. De laatste twee nadelen (dividend en dividendgroei) maken, dat ik voor een deel kies voor losse aandelen. Ik zie echter ook de voordelen in van ETF's (spreiding). Omdat getallen vaak het echte plaatje laten zien, heb ik zelf een vergelijking gemaakt, voor mijn doel (inkomsten voor later). In alle scenario's geldt: €20k eenmalige inleg, maandelijks €500 inleg, alle dividend wordt herbelegd tot mijn 58e (zie ook mijn Masterplan).


Scenario 1: individuele aandelen (0% koersstijging per jaar)

 • 3,5% dividend, 6% dividendgroei per jaar
 • Na 20 jaar: €38k dividend per jaar (€346k vermogen)

Scenario 2: ETF (0% koersstijging per jaar)

 • 3,5% dividend
 • Na 20 jaar: €7,5k dividend per jaar (€214k vermogen)

Scenario 3: ETF (7% koersstijging per jaar)
 • 3,5% dividend
 • Na 20 jaar: €3,8k dividend per jaar (€452k vermogen)

Scenario 4: individuele aandelen (7% koersstijging per jaar)

 • 3,5% dividend, 6% dividendgroei per jaar
 • Na 20 jaar: €15k dividend per jaar (€550k vermogen)Tja, wat moet ik er nog meer van zeggen? Zowel qua vermogen als dividend streven dividend-groeiaandelen ETF's voorbij. En niet een beetje ook: met 7% koersstijging per jaar (langjarig gemiddelde op de beurs) heb ik op mijn 58e een ton meer aan vermogen, met 4 keer zoveel dividend-inkomsten per jaar. Met 0% koersstijging per jaar is het verschil zelfs €130k met meer dan 5 keer zoveel dividend-inkomsten per jaar. Omdat het dividend blijft doorgroeien, wordt het verschil alleen maar groter.


Conclusies: 
 • Dividendgroei is een enorme katalysator voor dividendinkomsten en vermogensgroei
 • Als ik mijn eigen mandje met dividend-groeiaandelen samenstel, heb ik uiteindelijk veel meer vermogen en dividend-inkomsten dan een ETF. De volatiliteit zal misschien wat groter zijn, maar door de eigen spreiding zal dit meevallen.

Stellen jullie ook je eigen mandje met groeiaandelen samen?

7 opmerkingen:

René zei

In je vergelijking beschouw je dividend en koers als twee onafhankelijke grootheden. Maar dat is niet zo. Als je twee evengoed presterende bedrijven vergelijkt waarvan de een een lager dividend uitkeert dan de ander dan zal het bedrijf met het lage dividend een hogere koers noteren. Zo zitten de waarderingsmodellen van beurshandelaren in elkaar. Daarom zakt de koers van een aandeel exact met het dividendpercentage als dat wordt uitgekeerd (het aandeel noteert dan ex-dividend)

Mr Groeigeld zei

Hoi René, als het twee evengoed presterende bedrijven zijn, met dezelfde winst- en omzetgetallen, en eenzelfde waardering, in dezelfde markt etc zou dat best zo kunnen werken.

De vergelijking is echter puur gebaseerd op relatieve dividend- of koersgroei, niet op absolute waarden. De 0% of 7% koersstijging heb ik toegevoegd omdat 0% niet echt realistisch is, kijkend naar de lange termijn.

René zei

Als jouw analyse correct zou zijn, dan zou iedere belegger in dividend-groei zitten en niemand in ETF's :) De werkelijkheid is anders....Dividend en koers zijn communicerende vaten. Op de lange termijn presteren beide even goed. Als je je toekomstig inkomen puur op dividend baseert hou je jezelf toch een beetje voor de gek, vind ik. Immers, de groei van het onderliggend kapitaal verschaft je ook een inkomen. Het enige voordeel van dividend is dat het minder gevoelig is voor heftige koersbewegingen (zoals nu!)

Mr Groeigeld zei

Klopt, maar andersom zouden alle DGI beleggers allemaal in ETF's zitten :-) Zo zwart wit is het inderdaad niet, daarom blijft het een eindeloze discussie.

Puur naar de getallen kijkend, kun je voor het een of het ander kunnen kiezen, afhankelijk van je doel (dividend of vermogen). Als ik zo doorga, kan ik over 20 jaar prima leven van het dividend als het stabiel verhoogd wordt (onderliggende waarde of koers maakt dan niet meer uit). Mocht dat niet zo zijn, dan is het opeten van het vermogen zeker een optie (zie optie 3 in https://groeigeld.blogspot.com/2018/09/mijn-masterplan-1-3.html).

Bedankt voor de goede discussie, dat is ook een van de redenen waarom ik blog.

De kleine belegger zei

Hoi Mr Groeigeld,

Helemaal eens met je conclusie. Mijn portefeuille bestaat ook uit individuele aandelen. :-)

Dividend is nou eenmaal een stabielere inkomstenstroom dan het verkopen van aandelen tegen de marktprijs van dat moment.

Daarnaast heb je een van de grootste nadelen van een ETF's nog niet genoemd. De waardering.

Je koop een ETF tegen een koers-winstverhouding. Als de markt(aandelen) hooggewaardeerd is zoals de laatste jaren betaal je een hoge prijs. Hierdoor heb je de toekomst voor een lager rendement op je inleg.

Bij beleggen in individuele dividendaandelen kan je zelf selecteren en alleen de aandelen kopen die op dat moment aantrekkelijk geprijsd zijn.

Mr Groeigeld zei

Dat is een goede toevoeging kleine belegger. Je kunt zelf je eigen ETF samenstellen zeg maar, maar dan met flinke groei en geheel naar eigen smaak.
Nog een toevoeging: als de rentes stijgen, worden ETF's van 3-4% vast rendement minder interessant verwacht ik. De afgelopen dagen zakken mijn ETF's in ieder geval net zo hard mee als losse aandelen.

Mdegrote zei

Misschien ook goed om de (vaak hogere) transactiekosten van losse aandelen mee te nemen?