24 november 2024

Investeren via Lendahand

Al sinds jaar en dag heb ik een account bij Lendahand. Ik weet eigenlijk niet eens meer wanneer ik die precies heb geopend, maar al een hele tijd geleden. Dus toen ze mij laatst benaderden om iets te over ze te vertellen via mijn blog, stond ik daar wel voor open. Ok, ik heb even getwijfeld, aangezien ik hier ongefilterd wil kunnen schrijven. Dus helemaal open / full disclosure: deze post bevat affiliate links, waardoor ik ook een klein centje verdien als je je aanmeldt. Na zes jaar bloggen mag dat ook wel een keer ;-) Maar voor de rest is het mijn mening, zoals altijd.


Waarom investeren via Lendahand?


Zoals ik eerder al schreef, ben ik tegen kansenongelijkheid. Iedereen zou dezelfde kansen moeten krijgen, of je nu arm of rijk bent. We weten allemaal dat dat in de praktijk niet zo is, dus investeer ik af en toe iets in sociale projecten. Simpel gezegd biedt Landahand een crowdfunding-platform voor ondernemers in opkomende markten. Ook Mr. Fob heeft hier al eens over geschreven. Als je kijkt naar die opkomende markten hebben ondernemers vaak moeite om aan investeringskapitaal te komen, omdat ze beperkt toegang hebben tot financiële diensten en banken. Daarnaast ziten ze vaak vast in een cyclus van leningen en woekerrentes.

Lendahand biedt dus een platform waarmee je kunt inbesteren in deze ondernemers wereldwijd, zodat zij hun inkomen en levensomstandigheden kunnen verbeteren en daarmee een positieve impact kunen maken op hun gemeenschap.

Het investeringsplatform stelt je in staat om te investeren in een breed scala aan projecten, variërend van microfinanciering via lokale financiële instellingen of in duurzame energie. Of je nu investeert in de uitbreiding van een familiebedrijf of een landbouwproject, elke investering draagt direct bij aan het dichten van de kloof tussen financiële uitsluiting en economische groei. Hierbij ontvang je ook nog eens een mooie rente. Daarover later meer.


Hoe werkt het?


Na het maken van een gratis account en het verifiëren van je gegevens, kies je uit een reeks projecten in diverse landen. Je kunt projecten selecteren op basis van criteria zoals het type investering, de looptijd, rentepercentage en sociale impact. Of je nu kiest voor een kortlopende lening van 12 maanden of een langere investering van 36 maanden, elke zes maanden ontvang je een deel van je inleg terug, inclusief rente. Je kunt al vanaf €10 aan de slag.


Soorten Investeringen


Bij Lendahand heb je de keuze tussen directe investeringen in bedrijven en investeringen via lokale financiële instellingen. Investeringen via lokale instellingen bieden vaak een extra laag van zekerheid. Alle projecten worden van tevoren beoordeeld en moeten voldoen aan strenge sociale en financiële criteria om een verantwoorde investering te garanderen.

De hoogte van de rente hangt af van het type investering en een stukje risico. Investeer je direct in een bedrijf, dan krijg je meer rente maar hoger risico. Investeer je indirect via een financiële instelling, die je investering spreidt naar meerdere ondernemers, dan loop je minder risico en krijg je ook lagere rente. Persoonlijk neem ik nooit de hoogste rentes, gezien het risico. Tevens wil ik niet wil dat er teveel rente wordt gevraagd aan de ondernemers.

Net zoals met normale beleggingen kun je de terugbetalingen opnieuw investeren. Dit kan handmatig of automatisch met de Auto-Invest functionaliteit. Auto-Invest stelt je in staat om een geautomatiseerd portfolio op te bouwen dat aansluit bij jouw voorkeuren.


Een voorbeeld


Een mooi voorbeeld van hoe dit werkt, is het verhaal van Oliva, een kledingmaakster uit Mexico. Voorheen kon ze alleen met beperkte middelen werken en was het moeilijk om haar bedrijf uit te breiden. Dankzij de financiering die ze via Lendahand kreeg, kon ze meer materialen inkopen en haar klantenkring vergroten. Wat begon als een familiebedrijf, groeide uit tot een onderneming met meerdere werknemers. 

Zo zijn er legio verhalen te vinden van kleine ondernemers, die met deze investeringen iets moois konden opzetten. Dit soort verhalen laat zien dat je investering niet alleen een ondernemer ondersteunt, maar ook kansen creëert voor anderen in de gemeenschap en zo bijdraagt aan economische groei.


Veiligheid


Bij investeringen is het natuurlijk belangrijk dat je investering veilig is. Lendahand heeft een vergunning onder de Europese ECSP-verordening (European Crowdfunding Service Providers) en staat onder toezicht van de AFM. Dat geeft natuurlijk geen 100% garanties, maar geeft wel aan dat het een betrouwbare en veilige instantie is.


Mijn ervaring


Mijn ervaring met Lendahand is erg positief. Het aanmaken van een account is simpel en je wordt goed geholpen als je vragen hebt. Ook hebben ze een uitgebreide FAQ. Ik heb deelgenomen aan verschillende projecten en heb altijd mijn geld teruggekregen, zij het soms na wat wachten. Ik ken de verhalen van mensen die erg lang moesten wachten op hun teruggave of het niet meer terugkregen. Dat is natuurlijk vervelend, maar je moet je ook beseffen dat er soms wat risico aan vastzit.


Rekening openen - help de wereld en Mr. Groeigeld een handje


Genoeg gepraat over de voordelen en impact die je hiermee kunt maken. Tijd voor actie, met daarbij wat hulp van Lendahand:

  • Open een gratis account via deze link.
  • Kies de projecten waarin je wilt investeren.
  • Als je voor het eerst investeert via Lendahand, kun je een garantie krijgen op je eerste investering tot €500. Hiervoor kun je de speciale code GROEIGELD500 gebruiken. Door deze code te gebruiken, dekt Lendahand het bedrag van je eerste investering tot dit bedrag, mocht het project waar je in hebt geïnvesteerd niet in staat zijn om terug te betalen. Dit biedt je de kans om kennis te maken met Lendahand. De garantie geldt alleen voor het geïnvesteerde bedrag en niet voor de ontvangen rente. Zie hier voor de garantievoorwaarden.
  • Vul de code GROEIGELD500 in bij het afrekenen van je eerste investering.

Als je je aanmeldt, help je de wereld dus een stukje beter te maken. Zoals eerder gezegd, full disclosure: als je bovenstaande links gebruikt en start met investeren, hou ik er nog een klein zakcentje aan over.


Heb jij al een account bij Landahand?

18 opmerkingen:

Anoniem zei

Tof dat je dit kan doen en van alle gegeven kennis misschien iets (kleins)terug krijgt! Wij proberen een keer per jaar mee te doen met een crowdfunding. Mochten we dat dit jaar weer doen, dan doen we het via deze link!

Anoniem zei

Zie het als ontwikkelingshulp. Hier is het een aantal keer goed gegaan. Nu 70% afgeschreven op project Ugende.
En maandenlange afwachttrajecten voor bwise, redavia, sollatek. Dus vanuit hier gaat er niks meer heen. Kies nu voor andere ontwikkelingshulp

Mr Groeigeld zei

@anoniem (19:59u): top, dankjewel! Af en toe doe ik wat vanuit liefdadigheid. In dit geval gaat het ook om een stukje investeren, maar zeker vanuit goede bedoelingen.

Mr Groeigeld zei

@anoniem (20:16u): tot nu toe viel het bij ons mee. Ik leg ook geen grote bedragen in. Zoals je zegt, zie het als hulp als je het kunt missen.

Marijke zei

Ik ben ook al jaren geleden actief geworden bij LendAHand, maar heb dezelfde ervaring als 'Anoniem'. BWise, Redavia en Sollatek hebben allemaal betalingsachterstanden en de communicatie is zeer summier. Ben daardoor gestopt met het inleggen in nieuwe projecten. Investeer nu bij CoreKees. Hoop dat het daar beter gaat.

Lendahand zei

Hi anoniem, we begrijpen je teleurstelling over de prestatie van je portfolio. De projecten die je noemt zijn allemaal zogenaamde 'directe' leningen. En dan in het bijzonder in de duurzame energie sector in Afrika. Die bedrijven hebben het door uiteenlopende omstandigheden erg lastig op het moment.

Om die reden bieden we dit soort 'directe' leningen sinds een jaar niet meer aan (uitgezonderd met garantie of via een partner als Triodos). Op het moment bieden we voornamelijk investeringsmogelijkheden aan in financiële instellingen. Historisch gezien zijn dit soort leningen een stuk veiliger gebleken. Daarnaast help je met zo'n lening een grote groep onderbedeelde ondernemers in het land waar de instelling actief is. Het historisch netto rendement (rente minus afschrijving) bij Lendahand van dit soort instituten is ongeveer 4%. Maar ook hier geldt: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Meer hieronder kan je hier lezen: https://www.lendahand.com/nl-NL/blog/927-een-nieuwe-directeur-wat-betekent-dat-voor-jou-als-investeerder

Mocht je nog vragen hebben, je kan altijd contact opnemen via info@lendahand.com

Groeten, Lily van Lendahand


Lendahand zei

Hi Marijke,

Ook voor jou; we snappen je teleurstelling over de prestaties van je portfolio. Naast de eerder genoemde maatregelen, zijn we bezig om het beleid en communicatie omtrent betaalachterstanden te verbeteren. Binnenkort zullen we investeerders hierover informeren. Mocht je in tussentijd vragen hebben, we helpen je graag via info@lendahand.com

Vriendelijke groeten, Lily van Lendahand

Mr Groeigeld zei

@Marijke: dat is, zoals Lily hierboven ook aangeeft, het verschil tussen directe en indirecte investeringen. Ik vergelijk het vaak met investeren in individuele aandelen of ETF's. Bij individuele aandelen loop je meer risico maar kans op hoger rendement, waarbij ETF's je meer spreiding&veiligheid geven tegen iets lager rendement. Ik begrijp dat Lendahand dit soort directe leningen niet zomaar meer aanbiedt.

OpnieuwBeginnen zei

Iemand wilde mij ‘helpen’ om op Lendahand te investeren.
Tja, ik investeer vooral zakelijk via Geldvoorelkaar. Daar ook mooie projecten. Nu in een geiten bedrijf, dan weer politiehonden en dan weer een tandartsenpraktijk. Vastgoed is nu te spannend en daarmee ben ik gestopt.
Met de pensioenwet op komst en geen indexering meer, ben ik verplicht om geen enkel risico te lopen. Dat is aan de politiek.

Kapitalisman zei

Oei, ik ben ook even aan het twijfelen. Wat vind ik hier nu eigenlijk van? Uiteraard moet je het zelf weten, maar ik zou denk ik toch wegblijven van dit type aanbevelingen. Ook al zeg je onafhankelijk te blijven en dat het je eigen mening is, je hebt toch de schijn tegen.

Ben zelf niet echt fan van Lendahand. Ooit zelf 200 euro geïnvesteerd en wacht nog steeds op terugbetaling van ruim 90 euro. Zoals hierboven al benoemd, communicatie is ronduit slecht. Investeerders worden echt jarenlang aan het lijntje gehouden met loze beloftes.

Het rendement is ook enorm laag voor het risico. Je kan nu circa 3,2% risicovrij halen. Wil je een procentje meer rendement, dan zou ik eerder kijken naar bijv. Lender en Spender. Doe je het vooral voor liefdadigheid dan zou ik eerder kijken naar goede doelen met een veel hoger sociaal rendement.

Verder zijn ze nu met een enorme campagne bezig. Meerdere bloggers, podcasts, etc. hebben nu deze 'actie'. Dat geeft ook te denken, waarom zulke agressieve marketing nodig is. Immers, een goed product verkoopt zichzelf.

Mr Groeigeld zei

@OpnieuwBeginnen: daarom investeert iedereen op zijn eigen manier. Geldvoorelkaar ken ik nog niet zo goed, dat is misd hien een goede lokale aanvulling.
Als je richting je opnamefase gaat, snap ik dat je zo min mogelijk risico wilt lopen.

Mr Groeigeld zei

@Kapitalisman: daarom twijfelde ik ook even :-) maar heb uiteindelijk besloten vanuit mijn eigen ervaringen en full disclosure wat reclame te maken. Zoals gezegd, zelf heb ik redelijk positieve ervaringen hiermee. Ik snap ook dat dat zo maar anders kan zijn.

B zei

Als je graag in risicovolle leningen wilt investeren, is het naar mijn idee veel beter om dat in een high yield bond fund of ETF te doen.

Dat is veel efficiënter georganiseerd en beter gereguleerd. Met dividend van meestal ruim boven de 5%.

De enigen die op langere termijn aan Lendahand geld verdienen zijn het platform zelf en bloggers/finfluencers die commissies krijgen voor promotie.

Mr Groeigeld zei

@B: dat laatste zie ik persoonlijk niet zo. Die verdiensten staan in het niet bij de hulp die je biedt aan andere mensen om iets te kunnen realiseren. Ja, je kunt met andere investeringen ook goede rendementen behalen (trouwens ook niet zonder risico), maar hiermee draag ik wel een steentje bij om de wereld iets beter te maken.

Anoniem zei

Sinds een paar jaar ik via Lendahand aan crowdfunding.
Ook ik heb achterstanden in eerder genoemde bedrijven.
Het is ook je mindset waardoor je dit gaat doen. Wat ik goed vindt is dat men ervoor wilt werken in plaats van je hand ophouden, daarbij zou ik ook geld kwijt zijn als ik mee zou doen aan de staatsloterij.
Maar goed, zelf heb ik me altijd voorgenomen dat het me karma points zou moeten opleveren. Ook al is het prettig als er een verdienmodel voor alle partijen bij zit.
Het heeft me geleerd om niet meer in bedrijven te investeren.
Het geld wat erin zit, laat ik (hopelijk) groeien. Voor nu leg ik niets meer extra in.

Mr Groeigeld zei

@anoniem (13:49u): karma points, dat is een goede. Bij mij gaat het om een stukje helpen en inderdaad ook om een goed gevoel erbij. Misschien praat ik anders als ik ook nog achterstallige terugbetalingen moet krijgen, maar tot nu toe is dat nog niet gebeurd.

Quint zei

Ik heb ook een tijdje in verschillende crowdfunding platformen geïnvesteerd; Lendahand, Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar, Capital Circle en Mintos.
Lendahend voelde het beste, lenen aan goede doelen. Mintos voelde echt slecht, een beetje als woekerrentes. Financieel heb ik wat op Lendahand moeten afschrijven, nog wel winst gemaakt en Mintos was financieel een succesje. Ik ben met Mintos al vrij snel gestopt, voelde niet ethisch maar ook met Lendahand i.v.m. afschrijvingen.
Later ook niet meer in de andere platformen geïnvesteerd, ook daar een paar probleembetalers maar dat werd in mijn geval wel adequaat op geacteerd.
Al met al heeft het me een redelijk rendement opgeleverd en was het een leuke actie. Nog een paar jaar oogsten maar verder nu meer focus op beleggen.

Mr Groeigeld zei

@Quint: mijn focus blijft ook vooral op beleggen. Daarbij neem ik deel in een aantal projecten van Lendahand. De rest die je noemt, heb ik niet uitgeprobeerd. Misschien iets voor een latere post :-)