Laatst kwam ik een onderzoekje tegen op Business Insider. Het beschrijft het huishoud-vermogen per leeftijdcategorie van 25 tot 85 jaar. Normaal ben ik niet zo van het vergelijken, maar ik was wel nieuwsgierig.
Het onderzoek gebruikt de mediaan (doorsnede) van het vermogen, oftewel dat punt waarop de helft van de huishoudens méér vermogen bezit en de andere helft juist minder. Een gemiddeld vermogen wordt namelijk vaak vertekend door extremen. Het gaat hierbij om het netto vermogen, dus spaargeld, beleggingen, huiswaarde etc. opgeteld en daar schulden, hypotheek e.d. afgetrokken.
Dan krijg je onderstaand plaatje:
Er vallen me twee dingen op. Ten eerste neemt het vermogen pas significante vormen aan vanaf 45 jaar. Dan begint de vermindering van je hypotheek blijkbaar flink mee te tellen en kun je gemakkelijker sparen (aldus het artikel). Ten tweede ligt de top van het vermogen tussen de 65 tot 75 jaar. Dat klinkt logisch aangezien je huis dan meestal (grotendeels) is afbetaald en je met pensioen bent. Ik had het echter nog veel hoger geschat. De gemiddelde huisprijs in Nederland is namelijk zo'n €300k. Met zeg 80% afgelost kom ik nog steeds op €240k uit aan netto vermogen, plus nog spaargeld e.d. Ondanks dat het om het mediaan vermogen gaat (50% heeft meer of minder) kan ik het dus nog niet echt rijmen.
Hoeveel wij netto precies waard zijn, ga ik hier niet delen. Ik weet alleen dat het meer is dan wat hierboven staat (ik ben net 40), mede door de overwaarde van ons huis, aflossen en goed nadenken wat we uitgeven.
Zitten jullie boven of onder de mediaan voor je leeftijdscategorie?