In iedere grote crisis is het de vraag wat er met het dividend van bedrijven gebeurt. Bedrijven waarvan de winsten kelderen en het dividend niet meer opgebracht kan worden, kiezen soms voor een verlaging of tijdelijke stop. Er zijn echter voldoende bedrijven, die hun dividend verhogen (dividend aristocrats bijvoorbeeld) of stabiel houden (zoals Shell). Dit zijn vaak grote, stabiele bedrijven die het belangrijk vinden hun aandeelhouders en investeerders bij zich te houden.
Waar de vorige crisis (2008/2009) een financiële crisis was en overheden banken moesten steunen, hebben we nu te maken met een mondiale (gezondheid)crisis, waarbij bedrijven moeten worden gesteund door overheden en banken. Afgelopen week kwamen er allerlei berichten langs over het stopzetten van dividend. Allereerst gaat Frankrijk bedrijven met staatsbelang vragen het dividend te stoppen (Renault, Air France-KLM, e.a.). Daar bovenop kwam nog eens de oproep van een aantal grootaandeelhouders, DNB en de ECB aan bedrijven om het dividend tijdelijk op te schorten. Allemaal om zoveel mogelijk cash achter de hand te houden in onzekere tijden. Immers weet niemand hoe lang deze crisis gaat duren.
Wat mij betreft heeft dit verhaal twee kanten. Aan de ene kant snap ik erg goed waarom ze dit vragen. Door nu tijdelijk geen dividend uit te keren, blijven reserves wat meer in tact en vallen bedrijven minder snel om. Aan de andere kant vind ik het een vreemde vraag:
- Grote, stabiele bedrijven hebben vaak een grote cash-positie achter de hand, die een aantal keer het dividend dekt.
- Stopzetten of verminderen van dividend zorgt vaak voor een enorme afstraffing van een bedrijf (lagere koers, lagere populariteit, lagere omzet). Dit zou er juist toe kunnen leiden dat bedrijven nog sneller omvallen.
- In de vorige crisis hebben de overheden (en dus indirect de belastingbetalers) de banken gered, waarbij er soms gewoon nog dividend werd betaald. Nu het andersom gebeurt, zou er opeens extra gesneden moeten worden.
- In de US zijn veel mensen afhankelijk van dividend voor hun pensioen. Daar hebben ze namelijk geen AOW of uitgebreid pensioenstelsel. Vaak wordt het dividend verhoogd als vorm van indexatie, dat is de basis van dividend-groeibeleggen (DGI).
Vanuit financieel perspectief snap ik de oproepen. Ik vind echter eigen verantwoordelijkheid en weinig betutteling ook belangrijk. Daarom zou ik zeggen, dat bedrijven prima zelf kunnen bepalen of het slim is hun dividend uit te keren of niet. Zeker in Amerika verwacht ik een dergelijke aanpak, vanwege bovenstaande pensioen-aanpak.
Ik heb mijn portfolio nog niet doorgenomen op dividend-verlagingen, maar verwacht er komende tijd wel een paar. Hebben jullie al dividend-verlagingen gehad? En wat vinden jullie, dividend schrappen of niet?
Ps: mocht anoniem reageren niet lukken (hebben meer blogger-eigenaren daar last van?), stuur dan even een mailtje naar groeigeld@gmail.com