Pagina's

1 juni 2024

Dividend update - mei 2024

Mei is weer voorbij, welkom bij één van de kleinste dividendmaanden uit mijn portfolio. Samen met februari en augustus zijn het echte 'tussenmaanden' qua dividend met in juni als het goed is een nieuw record. Maar zoals je hieronder zult zien, zijn er geen enkele garanties. Laten we snel kijken naar de maand mei.


Dividend-inkomsten

Hieronder de dividend-inkomsten van afgelopen maanden (netto in euro's, dus eventueel omgerekend vanuit dollars). 

Samengevat:

  • Dividend mei: €86
  • Dividend heel 2024: €1315
  • Jaarlijks (forward) dividend: €5480 of 5709 EUR+USD (excl. belasting)
  • Yield on cost: 4,9%


Zoals ik al zei, een hele kleine maand. Zelfs 16% minder dan vorig jaar. Waar ligt dat aan? Heel simpel, vorig jaar keerden RITM en MO een maandje later uit dan dit jaar, waardoor je in een kleine maand gelijk een groot verschil ziet.

Het forward dividend stagneert een beetje, in vergelijking tot vorige maand is de euro-waarde zelfs gedaald. Reden hiervoor zijn enkele dividendverlagingen (zie onder).


Dividend-veranderingen


Afgelopen maand zijn de volgende veranderingen aangekondigd:
  • Leggett & Platt (LEG): -89%
  • Medtronic (MDT): +1,4%
  • 3M (MMM): -54%
  • Realty Income: +2,1%
  • LyondellBasell Industries (LYB): +7,2%

Tja, wat moet ik ervan zeggen. Na de eerdere dividendverlagingen van ETF's in de vorige twee maanden, deze keer flinke verlagingen van LEG en MMM. Hierdoor begint het forward dividend een beetje te stagneren. Waar de koers van MMM nog redelijk opveert (minder dividend = minder last voor bedrijf), ging de koers van LEG door het putje. Als ik de analyses lees, zit er voorlopig ook geen verbetering in de cash flow en dus eventueel dividendherstel. Aangezien de posities al op verlies stonden en het toekomstige dividendbeleid bij LEG niet zeker is, heb ik besloten LEG te verkopen en MMM nog even aan te houden. Mocht MMM niet verder herstellen, dan verkoop ik ook die positie.

De dalingen van het dividend zijn gelukkig iets opgevangen door de stijgingen en mijn eigen inleg. Maar het is natuurlijk jammer, dat deze maandelijkse inleg niet heeft geleid tot groei en hiermee dus een maand "voor niets" is geweest. Maar goed, het is wat het is.


Portfolio en aankopen


Zie deze pagina voor een portfolio overzicht. Deze maand heb gekocht (deels met de verkoop van LEG):

  • VanEck High Dividend ETF (TDIV): 42st


Samenvatting


Zoals verwacht een kleine maand, maar dit keer ook met flinke dividendverlagingen. Al met al geen goede maand. Door de dividendverlagingen begint mijn forward dividend ook de stagneren. Laat ik een volgende keer eens kijken hoe het er voor staat halverwege het jaar.

Voor nu op naar de grote dividendmaand juni. Vorig jaar zat ik op €972 aan dividend, zou het nu de eerste keer boven de €1000 komen? Dat zou ik een erg mooie mijlpaal vinden. Hopelijk komen daar niet teveel verrassingen naar boven.


Hoe was jullie maand qua dividend?


5 opmerkingen:

  1. Bijzonder, mei is voor mij juist een top-dividendmaand.

    Vorig jaar mei was de eerste keer dat ik de €1000 grens slechtte met €1095 en dit jaar wederom een nieuw record; €1342. ING en ABN zijn samen al goed voor €724 dus zijn de drijvende kracht achter mei.

    YTD €3194, dat is +16% ten opzichte van 2023.

    Koop afgelopen periode (2 mnd): Adyen, Rio Tinto, IBM, VUSA en TDIV

    Juni is ook voor mij een goede maand dus ik kijk er naar uit...

    Tips ter inspiratie voor aankoop komende maand zijn meer dan welkom.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Quint: zo bijzonder is dat niet :-) Het is gewoon het gevolg van mijn focus op ETF's de afgelopen tijd en dat mijn portfolio weinig uitkeerders in mei heeft. Misschien goed als ik ook wat tussen-uitbetalers toevoeg.

      Ruum €1300 is bewonderingswaardig! Ik hoop in juni ook boven de €1000 te komen.

      Kooptips? Misschien MCD of PEP? Ik hou het nog even bij ETF's.

      Verwijderen
  2. Heb je van MMM nog aandelen SOLV gekregen?

    Mei was hier een prima maand qua dividend met een forse stijging t.o.v. vorig jaar en aardige dividendverhogingen.

    Geen aankopen was wel een minpunt. Bij de meeste bedrijven vind ik de prijs te hoog. De paar bedrijven waar dat niet zo is heb ik al aardige posities in opgebouwd. Eens kijken of deze maand nog kansen gaat bieden of dat ik me over de hoogtevrees heen kan zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Henk: niet nadenken, gewoon kopen :-)

      Goed dat je SOLV noemt, die had ik ook gekregen maar redelijk snel weer verkocht. Geen dividend en geen bedrijf waarin ik zou investeren.

      Verwijderen
  3. Ik had geen slechte maand gezien de aanpassingen die ik heb doorgevoerd. Ik heb vorig jaar een groot deel van mijn beleggingen verkocht voor een nieuwe auto en vervolgens van de koop afgezien. Nu ben ik weer met een schone lei begonnen en langzaam posities terugbouwen.

    Ik heb bijvoorbeeld Walgreens Boots Alliance gekocht. Dit aandeel is al maanden aan het dalen vanwege de daling van winstgevendheid en de doorgevoerde dividend cut. M.i. is dit een zeer waardevolle aankoop, hoe denk jij over WBA Groeigeld?

    BeantwoordenVerwijderen