- Doelgericht: een helder doel stellen en daarnaar leven.
- Wilskracht: de wil om dat doel te halen.
- Discipline: de zelfdiscipline om met herhaaldelijke stappen naar dat doel toe te werken.
Deze eigenschappen helpen je om conrete stappen te maken naar een concreet doel. Ik herken ze ook bij mijzelf en ze zijn vaak verweven. Ik blijf steed dezelfde stapjes zetten naar het doel, maand in maand uit. Dat maakt onze reis saai, maar wel erg effectief.
Eén van de nadelen van gedisciplineerd bezig zijn, is dat het soms ook vervelend of langdradig wordt. Ik merk aan mijzelf, dat de boog niet altijd gespannen kan zijn. Als ik te lang bezig ben met budgetteren, opletten en excelletjes maken, dan krijg ik een wat korter lontje. Daarnaast ben ik ook wat ongeduldig. Aangezien de weg naar financiële vrijheid meer een marathon is dan een sprint, is dat dus een lastige combinatie. Daarom helpt het om af en toe de teugels ook iets te vieren en wat leuke dingen te doen.
Als ik om me heen kijk in mijn vriendengroep, lijkt het dat weinig mensen bezig met hun financiële toekomst. Iedere maand naar concerten, feestjes, festivals, drie keer per jaar met het hele gezin op vakantie. "Herinneringen maken", hoor ik vaak. Ik ben het ermee eens, dat ervaringen langer bijblijven dan spullen, alleen lijkt het "herinneringen maken" wel doorgeschoten te zijn als een excuus om er maar op los te leven en niet na te denken over je toekomst. En zo heb je dan nul spaargeld bij een scheiding bijvoorbeeld. Daarnaast kun je iedere week "herinneringen maken", maar met zoveel feestjes, borrels en vakanties zouden die herinneringen op een gegeven moment allemaal door elkaar gaan lopen in mijn hoofd.
Maar goed, misschien ben ik nu een oude zeur. Terug naar onze eigen situatie. We zijn goed bezig om onze beleggingen te laten groeien, onze potjes te vullen, maar de rek begint er dus wat uit te gaan. Ik merk ook aan mijzelf, dat ik minder bezig ben met geld, overzicht en besparen. Zoals ik in een vorige post al schreef, hadden we een tijdje geleden een money date, waarin we ons overzicht maar ook onze wensen hebben besproken. Mijn vrouw wil graag een nieuwe tuinset, ik wil graag een nieuw fototoestel. Maarja, voor beiden hebben we geen potje gereserveerd. Stellen we die dan uit naar volgend jaar, maken we een nieuw potje of beleggen we tijdelijk wat minder?
We worden allebei erg blij van deze aankopen, dus gaan we ze gewoon doen. We zijn zo goed bezig, dat we ook allebei een gevoel hebben van "een keer de teugels laten vieren". Afgelopen week hebben we allebei ons vakantiegeld gekregen. Daarmee kunnen we de potjes verder vullen of beleggen, maar we kunnen ze ook gebruiken voor deze aankopen. Gewoon, omdat het kan, omdat de boog niet altijd gespannen hoeft te staan. Jammer voor de potjes, dan duurt het maar wat langer om te vullen.
Ik moet eerlijk zeggen, het voelt als spijbelen. Zelfs nu het geld op de rekening staat, heb ik erg veel moeite om geld uit te geven aan mijzelf of mijn hobby. Dat blijft vreemd, na al die jaren van opletten en investeringen optimaliseren. Dus het geld is nog niet uitgegeven, ik wil eerst nog goed rondkijken hoe ik het ga besteden.
Laten jullie de teugels weleens vieren qua financiën? Heb je dan ook een drempel om het uit te geven?
Ik denk dat het goed is voor mensen zoals jullie (en ik) om ook te oefenen met uitgeven. Anders doe je het ook niet, als je eenmaal je doel hebt bereikt. Een tuinset (en wat was het andere ding ook alweer) gaan jullie echt niet significant vertragen in het bereiken van jullie doel.
BeantwoordenVerwijderen@Petra: dat uitgeven is wel een dingetje ja. En dan vooral aan iets voor mijzelf, want uitgaven voor ons huis of andere belangrijke zaken gaan meestal prima. Het zal wel een inmiddels ingesleten patroon zijn.
VerwijderenHet mooie met het plannen van een financiële toekomst is dat het naast een noodzakelijke buffer veel vrijheid in zich heeft. Het is dus een weg van mogen en niet van moeten.
BeantwoordenVerwijderenAls je op deze weg een doordachte en weloverwogen beslissing neemt om iets te kopen is dat prima. Het wel of niet hebben van een potje is maar een hulpmiddel in je sturingsproces. Dit proces verstoor je echt niet als je bewust geld uit je totaal aan spaarmiddelen haalt. ik snap dat het mensen die geen geld hebben beperkt maar dat is bij jullie niet van toepassing.
@Meer door minder: klopt helemaal, en toch voelt het als spijbelen. Ik zou het geld bijvoorbeeld gemakkelijker weggeven aan een goed doel dan aan mijzelf. Die omslag van moeten naar mogen moet dus nog plaatsvinden.
VerwijderenIk spaar om met vervroegd pensioen te kunnen gaan, áls ik dat wil! Dit jaar wordt ik 57 en ik zou nog tien jaar moeten werken. Nu wil ik in ieder geval nog niet stoppen maar ik vind tien jaar nog best lang en ik wil niet door moeten werken na mijn 62e of 63e.
BeantwoordenVerwijderenDit maakt dat ik me soms gedraag als een spaarfanaticus en mezelf geen dingen gun die ik niet echt nodig heb. Ik stel de aanschaf van een e-reader al maanden uit. Waarom? Omdat het geen noodzakelijk apparaat is. Ik kan naar de bieb om boeken te lenen en dat is wat ik doe. En zo zijn er wel meer dingen die ik wel wil hebben maar toch niet koop.
Twee jaar geleden hebben we iets meegemaakt waardoor ik weet dat het leven ook ineens anders kan zijn en dat je dan geen moer hebt aan al dat geld. Dus ja, sparen is goed en discipline om te sparen ook, maar af en toe even de teugels laten vieren is óók goed én belangrijk, we leven tenslotte nu!
@Mevrouw Niekje: dat laatste is zeker belangrijk. Je kunt niet alleen maar sparen of alleen maar uitgeven. Net als met veel dingen is ook hier een balans. Het gevaar is natuurlijk dat je die e-reader nooit koopt, terwijl het je op dit moment wel veel plezier oplevert.
VerwijderenIk ben om, ik ga er een aanschaffen! Dank je voor je reactie! 😊
BeantwoordenVerwijderenIk herken wat je zegt. Zo heb ik onlangs als doel gesteld om de hypotheek binnen drie jaar af te lossen. Die focus helpt enorm. In plaats van alles een beetje doen, maximaal inzetten op één doel. Bovendien is het heel gemakkelijk om dit doel op te delen in zeer concrete maandelijkse doelen. Uiteraard heb ik dit doel ook gesteld omdat het eerdere doel (elke maand een paar honderd extra aflossen inclusief sneeuwbal) mij te langzaam gaat. Het is saai en dan ben ik over tien jaar nog niet klaar (ongeduld). Dus halverwege de marathon wordt het tempo nu opgevoerd om daarna de sprint naar de finish in te zetten.
BeantwoordenVerwijderen@Kapitalisman: mooi zo'n concreet doel, daar hou ik wel van. Zelf doen we nu vanalles wat, maar zodra onze potjes zijn gevuld, ga ik kijken naar concretere stappen.
VerwijderenWaarom wil je zo snel van je hypotgeek af? Wij doen er nu weinig aan (lage rente en onbetrouwbare overheid/box3), maar dat voelt nog niet lekker. Het liefst zou ik er ook nog een sprint van maken om onze lasten te verlagen.
Ben je een oude zeur of ben je gelukkig zonder daar geld voor hoeven uit te geven? Dat laatste lijkt me essentieel voor een gezonde financiële huishouding.
BeantwoordenVerwijderenIn onze meerjaren begroting zit genoeg ruimte voor incidentele uitgaven zoals een tuinset of fototoestel. Juist met de gedachte dat we dan niet hoeven spijbelen of inleveren op het einddoel van eerder stoppen met werken. De laatste jaren hebben we daar geen gebruik van gemaakt waardoor we voor op schema liggen en zou een e.v.t. uitgave dus zonder problemen kunnen.
Als de uitgave dusdanig groot is dan we daardoor achterlopen op schema zou ik het waarschijnlijk uitdrukken in hoeveel langer we daarvoor zouden moeten werken om de afweging te maken of dat het waard is of niet.
@Henk: hopelijk gelukkig met minder ipv een oude zeur :-) Maar serieus, ik zou echt moe worden van zoveel herinneringen maken. Het komt op mij ook over als een soort vlucht. Maar goed, ieder zijn ding.
VerwijderenZo'n meerjarenbegroting klinkt als een goed plan, zeker als je daarin een "speelpotje" meeneemt voor dit soort uitgaven. Die ga ik eens meenemen als potje voor de komende jaren.