Jaja, ik geef het toe: ik heb een nieuwe ETF aangekocht, VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) wel te verstaan. Waar ik in beginsel van mijn plan vooral richtte op individuele dividend-groeiaandelen, ben ik af en toe wat meer in ETF's aan het stappen.
Het begon ruim een jaar geleden met dat ik meer balans wilde hebben op euro gebied (zowel qua valuta als regio). Europese individuele aandelen vertrouw ik niet zo, juist vanwege wat er nu gebeurt. Dividend wordt in Europa gemakkelijk aangepast op basis van één kwartaal winst of verlies. Er is beperkt langetermijnbesef (in de US rust de halve eigen pensioenopbouw op aandelen en dividend). Daarom ben ik in ETF's gaan beleggen in euro's en met EU exposure. Daarnaast kwam ik begin dit jaar erachter dat ook het dividend van ETF's kan groeien, in tegenstelling tot wat ik eerst dacht.
Deze maand heb ik dus een nieuwe ETF aangekocht, VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF). Waarom VWRL:
- Van EU gerelateerde ETF's verwacht ik ook dividend-krimp, dus ik wilde een wereldwijd gespreidde ETF. VWRL heeft zo'n 3500 posities in 50 landen.
- Het keert ieder kwartaal dividend uit, zo'n 2% op jaarbasis
- Ik wil graag meer exposure in de technologie-sector. Dat kan via een andere ETF of individuele aandelen, maar VWRL bestaat al voor 20% uit technologie-aandelen.
- De kosten (TER) zitten op 0,22%
- 5 miljard dollar aan portfolio-waarde
- Onderdeel van de kernselectie van DeGiro (dus geen transactiekosten bij 1 aankoop per maand). Samen met het feit dat de ETF vanuit Ierland wordt verhandeld, zal het niet zomaar op DeGiro's blacklist komen te staan.
Als ik verder kijk naar VWRL zie ik:
- De koers is in de afgelopen 8 jaar verdubbeld, dus gemiddeld 9% koerswinst per jaar
- Het absolute dividend groeit met gemiddeld 6% per jaar. Dat tikt lekker aan.
- Het is één van de meest gebruikte ETF's onder FIRE/FO beleggers. Niet dat het mij veel uitmaakt, maar wel fijn om te zien dat het vaker wordt gebruikt
De 2% dividend is niet enorm veel, dus ik zal nog steeds blijven beleggen in individuele aandelen i.v.m. het hogere dividend. Echter in deze corona-crisis heb ik ook geleerd dat dividend wellicht niet zo heilig is als ik dacht. Zelfs in de US werd aardig wat dividend geschrapt, om maar niet te spreken van Europa.
Misschien is het dus verstandig als ik regelmatig wat inleg in een van mijn ETF's. Ja, ook die worden hard geraakt door Corona, maar door de grote spreiding zal het risico op dividendverlaging wellicht een stuk lager zijn dan bij individuele aandelen. Het voelt een beetje als inleggen in een deposito met langere looptijd.
Misschien is het dus verstandig als ik regelmatig wat inleg in een van mijn ETF's. Ja, ook die worden hard geraakt door Corona, maar door de grote spreiding zal het risico op dividendverlaging wellicht een stuk lager zijn dan bij individuele aandelen. Het voelt een beetje als inleggen in een deposito met langere looptijd.
Hoe ligt bij jullie de balans tussen ETF's en individuele aandelen?
Wij hebben alleen maar vwrl. Dividend is flink minder dan verwacht dit kwartaal, maar dat is niet zo gek.
BeantwoordenVerwijderenLeuk om jouw verhaal te lezen. Erg herkenbaar! Ik heb ook een grote voorkeur voor indexbeleggen (waaronder zo'n 60% VWRL), maar heb daarnaast ook een aparte ETF voor hoger dividend (10%), een stukje vastgoed ETF (10%). De rest steek ik ook graag in individuele aandelen, met name degene die een flinke correctie mee hebben gemaakt.
BeantwoordenVerwijderenHet blijft toch een leuke bezigheid met veel potentieel om de echte dividend- en groeiaandelen uit te zoeken. Maar daarnaast ETF's geeft wel een mooie verdere spreiding.
VerwijderenVWRL is mijn eerste en grootste positie. Dat zal ook wel zo blijven. Een prima basis. Hiermee ga je vrijwel 1-op-1 mee met de wereldeconomie. Het dividendrendement ligt dus ook op het marktgemiddelde.
BeantwoordenVerwijderenMijn gemiddelde dividendrendement zit daar met 2,3% iets boven. Blijkbaar ben ik ook een beetje yield chaser :). Mijn opvatting is dat het rendement wordt gemaakt door de groei van de winst per aandeel. Dividend is slechts een factor, waarbij hoge uitkeringen behoorlijk in de weg kunnen zitten. In het algemeen groeien hoogdividenders nauwelijks (er zijn uitzonderingen) en leveren dividendgroeiers meer op (er zijn uitzonderingen). Pas als ik ervan moet leven zal de verhouding verschuiven naar hoogdividenders (nuts, telecom, vastgoed, verzekeraars). Al zou het zomaar kunnen dat over 20 jaar ASML onze nieuwe Shell is, en Microsoft de nieuwe AT&T :).
Redenen voor ETF's zijn voor mij kennis en kosten. Naast VWRL heb ik AUCO, een goudmijn ETF, omdat er minder informatie beschikbaar is en stockpicken daardoor lastiger. En net als jij IDVY, een Europese dividend ETF, omdat het te duur is om losse Europese aandelen aan te houden (aansluitkosten, transactiekosten, complexe dividendteruggave).
Ik overweeg een fintech ETF omdat deze sector aanhoudend blijft groeien, maar welk aandeel? Visa, Mastercard, American Express, Worldpay, Paypal, Global Payments, Square, Intuit, Wirecard, Adyen, Tencent? Ze lijken allemaal naast duur heel veelbelovend. Dan kan een ETF uitkomst bieden.
Individuele aandelen blijven echter de voorkeur houden :).
Wat jij benoemd met fintech heb ik met technologie. Leuke aandelen maar vooral erg duur en soms kort qua groei. Daarom heb ik liever een ETF.
VerwijderenZoals ik in een eerder artijel al zei, leveren ETF's een stuk minder dividend op. Maar vermogensgroei is soms ook erg fijn. Met een dividend van 2% en redelijk stabiel rendement voelt het bijna als een soort deposito, maar dan met wat meer korte-termijn risico.
Oja, die verschuiving van laag naar hoog dividend op een latere leeftijd (ivm inkomsten) kom ik vaker tegen op internet. Het lijkt me interessant, alleen spreekt het tegen de algemene regel dat ja juist minder risico zou moeten nemen als je dichter bij je pensioen komt.
VerwijderenAls VWRL in 8 jaar verdubbeld in waarde, dan is het gemiddelde rendement niet 12,5% toch? Ik kom uit op 9%. Het is ook niet onrelevant dat in deze periode een bizar jaar heeft gezeten met ongekende rendementen (voor verscheidene sectoren), dus de vraag is ook hoe reëel het is aan te nemen dat dit rendement op de lange termijn zo zal blijven
BeantwoordenVerwijderenDat klopt, het ging ook om het rendement van de afgelopen 8 jaar (100% stijging over 8 jaar is gemiddeld 12,5% per jaar als kort-door-de-bocht rekensom). Zelf ga ik uit van gemiddeld 6-7% per jaar, dat heeft de afgelopen 50 jaar bewezen.
VerwijderenDat is wel erg kort door de bocht. 1,09^8 is dus 2. Dat scheelt je 3,5% rendement op jaarbasis. Uitgaan van 6-7% lijkt me overigens heel realistisch. Verder goede overwegingen in je artikel!
Verwijderenzie "De regel van 72" > https://www.ezelsbrug.nl/economie/de-regel-van-72/
VerwijderenKlopt helemaal, het was erg kort door de bocht. Ik heb het aangepast.
VerwijderenMet VWRL heb je wel te maken met dividend lekkage van ca. 15% van je dividend. Je hebt ook wereldwijde fondsen in NL zoals Actiam of Northern Trust, met lagere kosten (0,15) en geen dividend lekkage.
BeantwoordenVerwijderenDividendlekkage is zeer klein bij VWRL. Mr. FOB heeft dit uitvoerig beschreven, zie https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/de-beste-etf/. De totale kosten ontlopen elkaar niet veel.
BeantwoordenVerwijderenIs de S&P500 ETF niet beter qua rendement?
BeantwoordenVerwijderenNu ik dat allemaal lees ben ik enigzins in twijfel: ik beleg via Meesman in aandelen wereldwijd totaal en het obligatie wereldwijd. Op hun site staat dat het gemiddeld rendement tussen de 0,4 tot 0,5% per jaar is. Dat is dus niks! Ik zou dus,gezien de rente op rente, beter kunnen beleggen in de ETF die o.a de FIRE beweging aanhangt, de VWRL?
BeantwoordenVerwijderenMeesman zegt echt iets anders dan jij stelt:
BeantwoordenVerwijderen"De grootte van het dividendlek (de dividendbelasting die niet kon worden teruggevorderd) wordt geschat op 0,4% tot 0,5% per jaar. Het dichten van dit dividendlek betekent dus een *extra* rendement voor het fonds van ongeveer 0,4% tot 0,5% per jaar."
Ah, ja, je hebt gelijk. Mijn fout. Verkeerd gelezen.
BeantwoordenVerwijderenIk zit voor ~60% in VWRL. Daarnaast 20% in Ishares Aex en wat aandelen van het bedrijf waar ik werk. de rest is obligaties.
BeantwoordenVerwijderenOverigens heb ik ook een pensioen-beleggingsportefeuille, waarin ik ieder jaar zorg voor een verdeling obligaties/etf mijn leeftijd in jaren als percentage obligaties. Dit op aanraden van het FO-blog. Het aandeel ETF zit daar volledig in VWRL.