Goede voornemens, wie heeft ze niet ooit eens gemaakt? Je wilt iets veranderen aan je leven en stelt doelen voor jezelf. Vanuit mijn werk en eigen verleden was ik vaak bezig met doelen. En dan het liefst uitdagende doelen, die mij hielpen het maximale uit mezelf te halen. Dergelijke doelen horen dan ook "smart" te worden gemaakt (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden). Hoe smarter, hoe meer kans om ze te bereiken!
De laatste jaaren begin ik daar echter steeds meer vanaf te stappen. Misschien is het mijn leeftijd (iets met controle loslaten), maar ik begin steeds meer te geloven in "processen" of een "levensstijl" i.p.v. het stellen van doelen. Ik ben steeds sterker van mening, dat ik met kleine aanpassingen in mijn leven veel meer bereik dan met het stellen van doelen. Een paar voorbeelden:
Een boek over afvallen kan ik in 1 bladzijde schrijven: minder eten, meer bewegen. Je kunt je dus als doel stellen "ik wil x kilo afvallen over y weken", maar dat helpt niet. Ten eerste legt het een enorme drempel op qua werk/moeite die je moet doen om dat te bereiken. Daardoor zullen je lichaam en onderbewuste gaan protesteren. Ten tweede kan het zomaar zijn dat je het niet haalt, omdat je bijvoorbeeld flink ziek bent geworden of om andere redenen. Heb je dan gefaald omdat je het niet gehaald hebt? Volgens mij niet. Wat wel helpt, is je levensstijl aanpassen en voor jezelf besluiten: "ik ontbijt iedere ochtend met havemout en kwark, wandel 's avonds minimaal 20 minuten, neem voortaan de trap i.p.v. de lift en eet na 20u niets meer". Dat zijn kleine veranderingen in je leven. Als je die lange tijd volhoudt, val je vanzelf die x kilo af. Daarnaast heb je nog als voordeel dat deze kleine veranderingen gaan wennen en daarmee wellicht een onderdeel worden van je leven.
Nog een voorbeeld. Ik kan willen dat ik over 20 jaar een miljoen op mijn bankrekening heb staan. Dan kan ik dat grote doel gaan opdelen in kleine doelen, dat helpt. Maar dan nog is het afhankelijk van veel aspecten en financiële mee- of tegenvallers in mijn leven. Beter kan ik voor mezelf stellen: ik geef zo min mogelijk uit en wil iedere maand x bedrag van ons inkomen beleggen. De kans dat ik daarmee over 20 jaar een flink bedrag heb, is aanzienienlijk zonder dat ik opkijk tegen een enorm groot doel.
Nu zijn dit slechts voorbeelden, maar ik begin dit bij veel dingen te zien. Of het nu gaat om geld, onze tuin op orde houden of een bepaald doel bereiken: als ik mijn levensstijl aanpas met kleine processen (stapjes die ik vandaag al kan doen) in plaats van grote doelen te stellen, werkt dit veel gemakkelijker. Ik hik niet tegen een groot doel aan (waarom denk je dat het meerendeel van de goede voornemens in februari al zijn gestopt?) en het zijn simpele aanpassingen, die onderdeel worden van mijn leven. Deze kleine stapjes maken samen een groot verschil.
Ik denk dus steeds meer in processen of stapjes i.p.v doelen. De jaarplannen op mijn blog noem ik inmiddels ook al "plannen" i.p.v. "doelen". Het geeft meer een richting aan, geen eindpunt. Misschien moet ik zelfs dat helemaal loslaten en het vooral definiëren als kleine processtapjes die uiteindelijk tot mijn doel leiden.
Wat werkt voor jou het beste, grote doelen of kleine processtapjes?
Geen twijfel, ik ben van team 'Processen'. Alleen noem ik ze 'Systemen'. En ik ben het helemaal met je eens dat ze beter werken dan grootse en meeslepende (en daardoor veelal onbereikbare) doelen.
BeantwoordenVerwijderen@geldnerd: ik had niet anders verwacht ;-) Systemen, processen, levensstijl, zolang het maar voor je werkt.
VerwijderenWat een mooi stukje! Ik ben ook meer van de processen . Doelen vond ik vaak zo rigide ik denk dat meebewegen beter werkt.
BeantwoordenVerwijderen@Marianne: dankje. Grote doelen stellen helpt mij ook steeds minder.
VerwijderenIk ga dan voor team processen.
BeantwoordenVerwijderenWellicht trap ik een open door in, m.i.draait het om een flinke dosis discipline, realistisch zelfbeeld i.c.m. een positieve instelling. Oftewel gezond boerenverstand.
CJ
@CJ: dat is geen open deur, het helpt allemaal mee. Boeren verstand is iets wat bij de meeste dingen wel handig is.
VerwijderenHerkenbaar!
BeantwoordenVerwijderenOp het werk merk ik juist dat er doelen worden gesteld waardoor mensen gestressed raken als ze het niet halen of niet dreigen te halen waardoor er shortcuts worden gedaan en je welliswaar het doel hebt bereikt maar je jezelf wel kan afvragen of je dit doel op deze manier beoogd had…..
Zoals je weet heb ik zelf ook geen financiele jaarlijkse doelen meer, meer streef ideeen waar ik naartoe wil werken op een voor mij acceptabel niveau. Als ik er langer over doe dan doe ik er langer over ik stress er niet over.
Dus ja het zal wel de leeftijd zijn denk ik. Je wordt bewuster van je doen en laten en de rest gaat dan vanzelf die kant op. Kleine stapjes grote winst
@luxe of zuinig: laten we het maar niet hebben over hoe doelen op de werkvloer soms worden uitgedragen (uhm...). Misschien juist goed om op mijn werk eens wat meer te sturen op processen, wie weet bereiken we dan een stuk meer.
VerwijderenIk gok dat het ook een stukje leeftijd is. Ik wil veel meer dingen loslaten (soms lastig) en van grootse doelen (anders dan FO zijn) raak ik tegenwoordig een stuk minder gemotiveerd.
Nee ik ben zeker niet iemand van doelen. Ik ben er al jaren van overtuigd (en merk dat het klopt) dat je meer kan door het met minder te doen. Het is een super eenvoudig principe maar zo leef ik mijn eigen leven in plaats van het zogenaamde door de commercie geïdealiseerde (spullen zijn belangrijk) leven.
BeantwoordenVerwijderen@meer door minder: vooral dat laatste is belangrijk. Gelukkig ben ik zelf erg ongevoelig voor commercie/reclame. Misschien is dat wel een karaktertrekje bij meerdere financiële bloggers?
VerwijderenEen doel hebben is prima, mits je om kan gaan met het niet behalen van het doel en dan niet overstuur/gedeprimeerd/moedeloos wordt. Dan zijn processen inderdaad een beter idee. Processen kan jij tijdens de rit bijsturen, je kans zelfs volledig van koers veranderen.
BeantwoordenVerwijderenDat moet vaak ook omdat de omstandigheden niet meewerken. Ik had twee jaar geleden niet verwacht dat kosten van levensonderhoud enorm zouden stijgen, dat er oorlog zou uitbreken waar wij ook de gevolgen goed van merken en zo zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden, wereldwijd, maar ook in de persoonlijke sfeer, die veranderen en van invloed zijn op deze processen. Bij processen is het heilige 'moeten' weg, bij doelen heb je (ik in ieder geval wel) teveel druk door het 'moeten'. Wijze woorden van je Groeigeld!!
@mevrouw Niekje: haha, wijsheid komt met de jaren toch? :-)
VerwijderenMisschien is dat het wel, ik begin steeds meer tegen 'moeten' te zijn. Grote doelen helpen daarin niet mee.
Klinkt alsof het boek Atomic Habits je zal aanspreken :-) Ligt erg in lijn met jouw inzicht.
BeantwoordenVerwijderen@anoniem: interessant, die ga ik eens opzoeken
Verwijderen