November is in ons bedrijf de vaste maand voor beoordelingen. Als je nog niet aan de bovenkant van je schaal zit, zit er meestal een salarisverhoging aan gekoppeld. Hoe verder je namelijk in je schaal komt, hoe meer je je best moet doen om in een hogere loonschaal te komen (de bekende wortel).
Inmiddels werk ik al best een lange tijd bij hetzelfde bedrijf. Dat klinkt misschien saai, maar ik vind het gewoon een leuk bedrijf met veel vrijheden. Ooit is er een beeld ontstaan dat je met job hoppen veel meer kunt verdienen. Misschien is dat soms wel zo, maar zeker geen generieke regel. Verschillende vrienden van me hebben regelmatig gehopt, maar hebben daarmee echt geen sprongen gemaakt in salaris.
Dit jaar kreeg ik een goede beoordeling met 3% loonsverhoging eraan gekoppeld. Erg mooi, zeker omdat er waarschijnlijk nog een CAO verhoging bovenop komt.
Ik was eigenlijk wel benieuwd hoeveel mijn salaris de afgelopen 10 jaar is gegroeid. Niet om mezelf op de borst te slaan, maar gewoon uit nieuwsgierigheid. Het was even graven, maar onderstaande figuur laat mijn bruto salarisgroei zien (dus incl. CAO verhogingen), met 2011 op 100%. Gemiddeld is mijn salaris zo'n 8% per jaar gestegen. Ten opzichte van 2011 verdien ik nu dus ruim twee keer zoveel. Wow! Dat klopt dan weer met de regel van 72.
Eigenlijk klopt de vergelijking niet helemaal, aangezien er een flinke sprong bijzit van 2015 naar 2016. Dat komt doordat ik de tijd ervoor ouderschapsverlof had. Als ik die sprong eruit filter, is mijn salaris met gemiddeld 6% per jaar gestegen.
Aangezien ik nu aan de bovenkant van mijn salarisschaal zit, verwacht ik komende jaren minder grote stijgingen. Er wordt immers steeds meer van je verwacht naarmate je salaris stijgt.
Wat is nu het punt van dit artikel? Nou, niet zo heel veel. Als je ieder jaar voor een redelijke salarisverhoging zorgt, tikt dat in de loop der jaren flink aan, welk absoluut salaris je ook hebt. Als je dan je uitgavepatroon een beetje binnen de perken houdt, hou je dus steeds meer over per maand.
Hoe ziet de groei van jullie salaris eruit door de jaren heen?
De laatste 8 jaar grote sprongen. Ik lijk nu echter een beetje aan de max te zitten (nog 1% er onder of zo). Het kan nog wel hoger, maar dan zijn de verwachtingen ook weer hoger en daar heb ik nu geen zin in.
BeantwoordenVerwijderenOp een gegeven moment krijg je ook steeds minder euforie bij een loonsverhoging. Ik vind het prima zo.
Ik herken je beleving. Hoe meer je verdient, hoe meer er verwacht wordt en hoe meer druk/stress erbij komt kijken. De komende tijd wil ik vooral dingen doen die mij interesseren en leuk lijken ipv nog meer najagen.
VerwijderenLeuk praatonderwerp Groeigeld! Ik heb hetzelfde als Uitklokken. Ik ben 2 maanden geleden gepromoveerd naar een andere schaal en kan daarin nog enkele jaren in groeien (lees: financieel). Ik ben nu in de 40 en zit persoonlijk niet te wachten op meer verantwoordelijkheid en verwachtingen. Niet voor meer geld.
BeantwoordenVerwijderenHet is me ook opgevallen dat je vanaf een bepaald salaris (ongeveer 45.000) ook geen grote sprongen meer maakt, want de belastingdienst neemt een steeds groter deel van je inkomen. Elke 100 euro bruto erbij is net 5 tientjes op je bankrekening.
Mijn uitgavenpatroon is al jaren stabiel, terwijl mijn inkomen jaarlijkse stijgt. Uiteraard stijgen de kosten voor de vaste lasten wel, maar mijn inkomsten meer. En dat is prettig op het pad naar financiële onafhankelijkheid.
Martijn
Precies Martijn, als je in de hogere belastingschaal valt, hou je effectie maar zo'n 50% over van je loonsverhoging. Dat zet dus steeds minder zoden aan de dijk. Blijkbaar is er zelfs een salarisgrens waarboven je niet meer gelukkiger wordt van meer geld.
VerwijderenZelf ben ik ook net de 40 gepasseerd en zit met de vraag wat ik de komemde 20 jaar ga/wil doen. Niet dat ik in een midlife crisis zit, maar ik merk dat ik ermee zit. Als je niet veel meer verder kunt/wilt stijgen, dan kun je beter dingen op je werk opzoeken die je leuk vindt ipv nog meer verantwoordelijkheid en bijbehorende stress. Misschien is het wel een luxe-positie als ik het zo bekijk.
Ik begrijp niet zo heel goed hoe het werkt met het stukje ouderschapsverlof. Bedoel je te zeggen dat je in al die jaren ervoor ouderschapsverlof had? Of heb je toen parttime gewerkt? Als het antwoord op beide vragen 'nee' is, dan lijkt het me een grote loonstijging, of zie ik dat verkeerd?
BeantwoordenVerwijderenVan 2010 tot 2015 had ik 1 dag per week ouderschapsverlof. Vandaar de sprong (samen met een loonsverhoging) in 2016.
VerwijderenIk zit sinds vorig jaar op het maximum van de schaal. Dit vind ik eigenlijk prima zo. De afgelopen jaren merk ik ook dat de jaarlijkse verhoging natuurlijk wel fijn is als blijk van waardering, maar privé maakt het geen verschil meer. Het gaat nu om iets meer sparen dan dat de salarisstappen zo groot zijn dat ze het leven anders maken.
BeantwoordenVerwijderenOp een gegeven moment is genoeg ook genoeg en merk je er inderdaad prive weinig meer van.
Verwijderen