Pagina's

18 mei 2020

Twee uur langer daltarief

Bij de overstap van energie-leverancier viel me laatst wat vreemds op. In Brabant en Limburg geldt het daltarief van 21u tot 7u, terwijl de rest van Nederland een daltarief heeft van 23u tot 7u. Blijkbaar wordt dit bepaald door de netbeheerder, die per provincie een ander beleid hanteert. Vreemd als je het mij vraagt, maar wat betekent zo'n verschil nu in de praktijk?

Stel je hebt twee gezinnen (A in Zwolle, B in Brabant), die ieder 3000 kWh per jaar verbruiken, tegen dezelfde energieprijs. Piektarief is 23 eurocent, daltarief 21 eurocent.

Als je uitgaat van een linair (gelijkmatig) verbruik van de energie door de dag en nacht heen, heeft gezin A twee uur langer piektarief dan gezin B. Over een jaar bekeken heeft gezin A 1000 kWh per jaar aan daltarief en gezin B 1250 kWh. Gezin A betaalt daarmee €5 (250 kWh x 2 eurocent) meer per jaar. Niet veel dus.

Het energieverbruik is echter nooit gelijkmatig verdeeld door de dag heen. 's Nachts verbruik je over het algemeen erg weinig en aan het begin van de avond gaan de lampen, tv, kachel etc aan. Als je daarmee rekening houdt, kan het verschil zomaar oplopen richting 600 kWh (met wat aannames simpel berekend). Maar dan nog is dat maar €12 meer voor gezin A.


Blijkbaar kun je zelf kiezen tussen dubbel- of enkeltarief. Op deze website is een vergelijking gemaakt en blijkbaar is er boven de 1800 kWh weinig voordeel te halen met enkeltarief (zie plaatje onder).




De verschillen zijn dus klein. Ik kan me echter voorstellen dat het veel rompslomp geeft met meters, administratie, contracten, etc. Wij wonen in het zuiden van het land, maar ik zou zeggen: trek alles gelijk en schaf het hele principe af, inclusief de bijbehorende tijden en rompslomp.



Hebben jullie weleens met een enkeltarief gewerkt?

14 opmerkingen:

  1. Meer door minder18 mei 2020 om 20:03

    Ik heb zonnepanelen en werk al jaren met enkel tarief.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is wel raar eigenlijk. Volgens mij haal je a en b trouwens door elkaar. B heeft langer daltarief, maar betaald wel meer aan energie?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het daltarief is oorspronkelijk bedacht omdat snachts veel fabrieken en kantoren plat liggen, dus de vraag is lager. Of dat nog steeds het geval is met al die zonneenergie weet ik niet. Blijft overeind staan dat 21u of 23u een willekeurig tijdstip is. Ik neem aan dat het dubbeltarief in de toekomst wordt vervangen door een volledig variabel tarief, en dat je apparaten(koelkasten, wasmachines, autoladers) krijgt die via internet te weten krijgen wanneer het tarief laag is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou ik wel verwachten ja met Internet Of Things. Hoef je dat zelf ook niet uit te zoeken :-)

      Verwijderen
  4. Ik heb enkel tarief. Mijn ouders niet, en ik kan me nog wel herinneren dat de wasmachine dan op 21.00 uur aan moest. En dan om 11 uur 's avonds was ophangen... Mij niet gezien ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha dat herken ik. In prijs/besparing scheelt het dus erg weinig. Met de afbouw van de terugleversubsidie zullen we zelfs wat meer overdag gaan laten draaien (ivm zonne-energie)

      Verwijderen
  5. wij hebben wel een dubbel tarief meter. de vaatwasser en wasmachine draaien 's nachts ( zit tegenwoordig een tijdklok of uitgestelde tijd op). nog steeds rendabel voor ons.
    én ik kan s morgens meteen m'n wasje buiten hangen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het scheelt dus maar een paar euro blijkbaar. Maar wel handig als je was 's ochtends gelijk klaar is.

      Verwijderen
    2. elke euro is één :)

      Verwijderen
  6. Mijn auto laadt na 23 uur savonds en het scheelt toch veel als je 10000 kw gebruikt voor de auto

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met 10MW voor je auto tikt het aardig aan ja. Dan loont het daltarief wel.

      Verwijderen
    2. Haal W en Wh aub niet door elkaar. W is vermogen (energie per tijdseenheid), Wh is energie. Je bedoelt waarschijnlijk 10 MWh..

      Verwijderen
  7. Hier ook enkel tarief, maar wordt binnenkort vervangen door een slimme meter.

    BeantwoordenVerwijderen