Bij de nieuwe waarde zit vaak ook een taxatierapport. Iets waar je vaak weinig aan hebt, de gemeente neemt gewoon recent verkochte huizen en berekent aan de hand van oppervlakte en inhoud een nieuwe waarde uit. De gemeente weet echter niets van onze opknap- en verbouwacties van afgelopen jaar (dubbel glas, zonnepanelen, isolatie en andere grote verbouwingen). Iets met een korreltje zout dus.
Onze loan-to-value daalt hiermee gelijk van 57% naar 52%. Nog even en we zitten onze de 50% van onze WOZ waarde. Al eerder was ons huis voor 50% van ons (t.o.v. marktwaarde), nu zitten we bijna op eenzelfde percentage, maar dan t.o.v. de WOZ waarde. Ongelofelijk hoe de prijzen op de woningmarkt doorstijgen. De stijging geeft ook bedenkingen, want hoe moet je nu nog als starter een huis kopen als de gemiddelde verkoopprijs €360.000 is?
Ik ben er nog niet heel diep ingedoken, maar bezwaar maken heeft denk ik weinig nut. De stijging is in lijn met de CBS cijfers en vergelijken met andere woningen is lastig. Uiteindelijk betalen we daarmee meer gemeentebelastingen, so be it.
De peildatum van deze WOZ waarde loopt trouwens een jaar achter, dus volgend jaar zal hij nog verder gestegen zijn (volgens het CBS 9% in 2020).
Hoe is het met jullie WOZ stijging dit jaar?
Ik was erg verbaasd. 1.2% stijging op een huis van bijna 500keur. Had veeeel meer verwacht. Verkoopprijzen liggen momenteel 60keur hoger dan WOZ waarde.
BeantwoordenVerwijderen1.2% is wel erg weinig ja. Je kunt de stijging vergelijken met de getallen van het CBS.
VerwijderenAan de andere kant heb je nu wel lagere belastingen.