Normaal ben ik erg positief over DeGiro als mijn broker. Vandeweek kreeg echter ik een mail van DeGiro waar ik niet bepaald blij van werd. DeGiro stelt namelijk dat enkele van mijn US posities gesloten worden:
Wij nemen contact met u op om u te informeren dat wij onze dienstverlening, met betrekking tot één of meer specifieke Amerikaanse producten die u in uw portefeuille heeft, beëindigen. Voor een overzicht van de betreffende producten en hun betreffende ISINs, zie hier.
Het gaat om bepaalde US aandelen waarvan in het verleden al de mogelijkheid tot aankopen is stopgezet. Waar we in het verleden door Europese regels
Helaas kan DeGiro alleen een vage mail sturen zonder verdere tekst en uitleg, ook zonder aan te geven om welke producten het gaat. Ze weten dus dat welke aandelen in je portfolio geraakt worden, maar je mag zelf gaan zoeken welke dat zijn. Na even zoeken gaat het bij mij om Energy Transfer Partners (ET) en Magallan Midstream Partners (MMP).
Ondanks de corona-crisis heeft ET onlangs aangekondigd het dividend te handhaven. MMP heeft zelfs 20 jaar lang het dividend verhoogd. Ondanks dat het geen bekende Blue Chips zijn, zijn het in mijn ogen dus nog steeds prima aandelen. Ik vind het dus erg vreemd dat DeGiro hiermee stopt. Als ik ze gedwongen moet verkopen, heeft dat ook nog een flinke aanslag op mijn dividend. Nog een paar bekende voorbeelden uit de lijst:
- Tiental Blackrock producten
- X-trackers ETF's
- Bepaalde JP Morgan en Goldman Sachs aandelen
- Invesco ETF's
- Pagina's vol met iShares ETF's, zelfs core ETF's!
- Proshares, SPDR, VanEck, Vanguard, Wisdomtree ETF's
Het irriteert het me nogal dat DeGiro ten eerste iedereen zelf laat uitzoeken om welke aandelen het gaat, ten tweede worden de posities op 1-12-202 gesloten als je dat niet zelf hebt gedaan. Dus in een corona-tijd waarin sommige posities onder water staan, dividend geschrapt wordt, gaat DeGiro nog even een stapje verder door je te dwingen posities met verlies te verkopen. En bedankt DeGiro.
De vervolgvraag is wanneer dit ook gaat gebeuren met de US ETF's. Aangekochte posities mocht je nog aanhouden zonder nieuwe aankopen, maar de vraag is of daar niet hetzelfde kosten-aspect om de hoek komt kijken. Ik heb ze zelf niet, maar voor mensen met bevroren VTI en VXUs bijv is dat niet erg handig.
Ik ga DeGiro nog een mail sturen om opheldering te vragen. Het zal vast niet veel helpen, maar dan heb ik mijn best gedaan. Ik wacht nog even hoe de markt zich ontwikkelt en kies dan nog een moment waarop ik de posities moet verkopen.
Hebben jullie ook een dergelijke mail gehad?
‐---------- update 22:30u: ------------
Het moet niet gekker worden. Zojuist krijg ik nog een mail van DeGiro met hierin:
"Vanaf 30-06-2020 zullen wij alleen op specifieke Amerikaanse producten verlaagde bronbelastingtarieven aanbieden. Hiertoe zijn wij genoodzaakt vanwege de aanzienlijke operationele opzet die vereist is in het kader van regelgeving om ‘verlaging aan de bron’ aan te bieden."
Er zit ook nog een link bij met zo'n 200 US aandelen. Ik weet zo niet hoeveel belasting op welke aandelen wordt gerekend in de US, maar volgens mij is de 15% wettelijk geregeld als handelsverdrag tussen NL en de US. Mag DeGiro dat zomaar aanpassen? Als dat zo is, is DeGiro wel erg aan de eigen stoelpoten aan het zagen en wordt het tijd eens te kijken naar een andere broker.
‐---------- update 29-05: ------------
Zelf heb ik nog geen reactie ontvangen, maar een vriend van mij wel. Hieronder dat antwoord van DeGiro:
"Het faciliteren van een breed scala aan producten brengt voor een broker als DEGIRO een groot aantal administarieve verplichtingen met zich mee. Dit geldt voornamelijk in het geval van in de VS gevestigde ondernemingen of ETF’s met een complexere vorm. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan Parterships of in de VS geregistreerde ETF’s met een buitenlandse onderliggende waarde. DEGIRO heeft besloten om handel in deze producten te sluiten om binnen ons klantenbestand te voldoen aan de Amerikaanse belastingregels. Sommige van de genoteerde producten uit de lijst kunnen onze klanten blootstellen aan onzekerheid op het gebied van fiscale behandeling (fiscale correcties achteraf, fiscale herindeling van producten, ingewikkelde fiscale behandeling of veranderende fiscale regeling). Daarnaast uitten sommige bewaarders en andere partners van DEGIRO hun bezorgdheid over de voortzetting van de bewaring/aanhouding van deze producten. Daarom hebben we besloten deze maatregel te nemen om onze klanten te beschermen en te voldoen aan de Amerikaanse belastingwetgeving. Zodoende is DEGIRO helaas genoodzaakt om het productaanbod vanaf 1 december te beperken. Middels deze ruime termijn willen wij u de mogelijkheid bieden om de positie te sluiten of bij een andere broker onder te brengen. In dat laatste geval dient u de overboeking bij de ontvangende partij aan te vragen."
Dus DeGiro wil mij "beschermen" tegen de keuze een aandeel te behouden, waar ikzelf voor heb gekozen (incl belastingconstructie), dat stabiel is en al 20 jaar het dividend heeft verhoogd?? Juist door de posities gedwongen e sluiten in deze tijd, dwingen ze om verlies te nemen wat juist risico vergroot. Vreemd. Eens kijken of ze willen bijdragen aan de overstapkosten, en tegelijk maar eens vragen hie het zit met de aanpassing van de belastingreductie. Wordt vervolgd dus.
Ik zit niet vij degiro, maar ik snap dat dit wel wat irritatie opwekt. Aan de andere kant: hoe duur is degiro nou? En wat mag je daarvoor verwachten? Ze zijn bezig om hun verdienmodel wat te verbeteren, heb ik het gevoel...
BeantwoordenVerwijderenZe zijn blijkbaar flink aan het veranderen, of door de overname van laatst, of wellicht in moeilijk weer?
VerwijderenWoops.
VerwijderenIk ben vanwege de lagere transactiekosten deels overgestapt van Binck naar deGiro. Ik ga nu maar weer achteruit voetballen (helaas zonder publiek....) want bij deGiro kan ik obligaties CE credit management (6.5%) alleen in porties van €100.000 aankopen. Dus maar weer gewoon bij Binck gedaan. DeGiro is alleen maar bezig zijn eigen kosten te minimaliseren. Telefonische informatie kon men mij niet anders geven dan "tja, dat is nu eenmaal ons beleid"
VerwijderenJa, het lijkt opeens erg kostengedreven te worden. Zo gooien ze hun eigen ruiten in.
VerwijderenIk vind dat wel heel erg apart zeg! Ik heb een flinke portfolio bij deGiro, maar geen etf's en dergelijke, dus tot zover heb ik er nog geen last van gehad.
BeantwoordenVerwijderenIk vind dit soort dingen erg vervelend. Hetzelfde met Binck 2 jaar geleden met de plotselinge introductie van een maintenance fee. Kost me nu extra geld en ze weten dat de "switching costs" te hoog zijn om zo maar even snel de portfolio over te sluiten naar een andere broker.
Some voel ik net een "boiling frog"....
Thanks voor sharen, ik zal er extra op letten!
Dit noemen we weleens een "vendor lock-in". Als je er eenmaal zit, zit je voor een deel vast. Zie ook nog eens de update van met hierboven. Tijd om eens rond te kijken voor een andere broker.
VerwijderenIk heb de mail ook gehad. De lijst omgezet naar Excel en verticaal zoeken er op losgelaten, helaas geen resultaat. Mail naar De GIRO gestuurd en krijg al vrij snel antwoord dat het om Alliance Resource Partners ging in mijn specifieke geval.
BeantwoordenVerwijderenZojuist krijg ik weer een mail van De GIRO , nu betreffende wijziging op bronbelastingtarieven op inkomen uit Amerikaanse producten.
Ik heb zojuist een update erop gezet. Willen ze mensen afschrikken om zo de wachtlijst te verkleinen ofzo? Erg vreemd dit zo plotseling.
VerwijderenJa dat is heel naar, ik ken het gevoel vanwege sns fundcoach ervaring. Ze besloten te stoppen, de mogelijkheid om over te stappen vond ik niks. Verder moet je uitkijken bij geld lenen bij degiro, ookal is het goedkoop met de allocatie regeling. Bij hoge daling moet er dan geld gestort worden anders kunnen posities verkocht worden.
BeantwoordenVerwijderenMisschien eens ergens advies vragen of dit zomaar eenzijdig kan.
BeantwoordenVerwijderenDat gevoel heb ik ook, maar staat blijkbaar wel in hun voorwaarden.
VerwijderenGewoon in Nederlandse aandelen handelen.
BeantwoordenVerwijderenHier zelfde onvrede. Eenzijdig feitelijk het beschikkingsrecht opeisen van aandelen lijkt mij niet de bedoeling, en zeker niet met zo'n algemene email erbij
BeantwoordenVerwijderenNouja, opzeggen mogen ze wat mij betreft, alleen noemen ze 1 december als redelijke periode. Ze zijn dus voor mij aan het bepalen hoeveel risico ik mag lopen met deze aandelen, plus door dit af te dwingen zorgen ze juist voor meer risico (verlies) in deze tijd. Vreemde constructie. Ik zet er zo nog een update op.
VerwijderenZit er in met curetis heeft ook heel veel geld gekost :-((
BeantwoordenVerwijderenMisschien dat ik eens wat laat checken bij Test Aankoop....ze zetten je zo met de neus tegen de deur...vrije wil koop je aan...eventueel voor lange termijn...en dan deze verplichting die eigenlijk geen steek houd...kosten en baten...ik stuur mailtje naar Test Aankoop met de vraag dit zo maar kan...iedereen verder veel succes op de beurs gewenst...
BeantwoordenVerwijderenGoed dat je het navraagt. Laat ons even weten of je iets vindt. Zelf heb ik gezocht maar er staat veel in de kleine lettertjes, zie hier meer info/discussie: https://www.reddit.com/r/DutchFIRE/comments/gp0ba1/degiro_gaat_groot_deel_us_products_sluiten/
VerwijderenHier idem - bijzonder frustrerend: je mag eerst de catalogus va 46 pagina's doorploeteren om te zien welke posities zijn geimpacteerd alsook mag je nog eens zelf opdraaien voor de kosten - volgens mij heeft DeGiro zelf een bijzonder zwaar probleem met de Amerikaanse taxautoriteiten - er kan geen andere verklaring zijn voor deze bijzonder klantonvriendelijke beslissing
BeantwoordenVerwijderenPrecies, hier zit gewoon een kostenprobleem achter ivm allerlei regelingen die ze hebben met de IRS (US belastingdienst). Ik heb nog reactie gehad van DeGiro, daar zal ik binenkort wat over schrijven.
Verwijderen