bron: the Economist
En we zijn weer terug bij af. Vorige week zakten alle beurzen in de wereld vanwege de (economische) impact van het corona-virus. In twee paar dagen zakte mijn portfolio zomaar €1500 in. Afgelopen dagen is er blijkbaar weer vertrouwen gekomen en zijn de beurzen met flinke procenten gestegen. Oftewel: mijn portfolio staat weer op hetzelfde punt als voor de daling.
De beurs is een gek fenomeen. Overal op de wereld zijn er handelaren, grote partijen en computerprogramma's die transacties uitvoeren. Op het minste of geringste nieuws gaan ze kopen of verkopen en steken ze elkaar aan. Als consument loop ik meestal achter de feiten aan, simpelweg omdat ik niet dezelfde info heb en omdat het niet mijn baan is. Daarom heeft het handelen, of timen op dag- of uurbasis, voor mij ook geen nut. Een aantal jaren geleden heb ik me bezig gehouden met forex (handelen in valuta) en andere vluchtige commodities. Dat was stressvol en soms erg onoverzichtelijk. Daarom vind ik dat er een verschil is tussen handelen en investeren op de beurs.
Handelen op de beurs is vaak een heel irrationeel proces. Er wordt gehandeld op geruchten, iedereen noemt zich adviseur en een voorspelling kan zomaar anders worden opgevat. Een paar voorbeelden:
- UPS: op 30-01 werden de cijfers van UPS hard afgestraft (-6%). Waarom? Omdat analisten een winst (earnings per share) hadden verwacht van $8,07 terwijl UPS 3% tot 0,1% lager verwacht in 2020. Waar hebben we het over?!
- AT&T: op 29-01 werden de cijfers van AT&T ook afgestraft (-3%). De winst was meer dan verwacht, maar de omzet was 0,17% lager dan analisten hadden voorspeld.
Zo kan ik nog wel een paar voorbeelden noemen. De reacties op bedrijfscijfers lijken soms onnavolgbaar en irrationeel. Nu leek het erop, dat ieder minder goed resultaat hard werd afgestraft. Misschien waren ze gewoon te hard gestegen. Inmiddels zijn de afgestrafte aandelen weer vrolijk aan het klimmen.
Heb ik van deze daling geprofiteerd? Nee, ik had verwacht dat het corona-virus meer impact zou hebben op de beurzen. Is dat erg? Nee, ik heb hoogstens een kans gemist om op een dip in te stappen. Snap ik de stijging van afgelopen dagen? Nee. Wellicht is dat nog het gekke, want de wereld is niet opeens veranderd.
Ondanks dat ik toch iedere dag de beurs volg, bevestigt het vaak mijn beeld dat de markt een irrationeel proces is en soms op een soap lijkt. Spannende ups en downs als je het van dichtbij volgt, maar op lange termijn vervaagt het en is het ruis op de lijn.
Volgen jullie de beurs ook dagelijks?
Ik beleg sinds eind oktober en volg sindsdien dagelijks de beurs. Mijn portfolio is nu zelfs 3% hoger dan voor de daling. Bizar maar ik klaag niet ;-)
BeantwoordenVerwijderenPrecies: vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan.
VerwijderenJa ik volg het wel dagelijks maar muteer niet zo veel. Als ik eenmaal gekozen heb dan blijf ik zitten en koop bij goede aandelen maandelijks wat bij. Expiremteer nu wat met schrijven van call opties op financiele waarden voor wat extra rendement.
BeantwoordenVerwijderenHier hetzelfde. Leuk om iedere dag te volgen, maar er niet naar te handelen.
VerwijderenNaar opties wil ik altijd nog eens kijken. Wat complexer en risicovoller, maar het zou een mooie aanvulling zijn.
Ik volg de beurs zeker niet dagelijks, ok niet wekelijks. Om de zoveel tijd kijk ik naar mijn portefeuille, maar meer voor de asset allocatie dan dat ik daadwerkelijk veel verander.
BeantwoordenVerwijderenDat is knap, ik zou mijn nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen :-) Misschien dat ik er over een paar jaar (na gewenning) minder vaak naar kijk.
VerwijderenIk volg de beurs ook dagelijks, want ik vind het leuk om te zien wat de impact van wereld- en bedrijfsnieuws op de koersen is.
BeantwoordenVerwijderenOp de lange termijn heeft de beurs altijd gelijk, maar op korte termijn verbaas ik me vaak over de impact van nieuws. Op mijn beleggingen heeft dit geen impact.
Dat is precies de reden dat ik er ook dagelijks naar kijk. Het is ook min of meer een soort hobby geworden uit interesse. Nu nog blijven filteren op korte termijn ;-)
VerwijderenBijna elke FO blogger verdient wat bij d.m.v. advertenties? Is het een bewuste keuze dat groeigeld dit niet doet? Wellicht kom je hiermee sneller bij je doel(en)
BeantwoordenVerwijderenKlopt, ik heb me er simpelweg nog niet in verdiept, plus van advertenties zal ik niet rijk worden verwacht ik. Hoeveel denk je dat je ermee kunt verdienen?
Verwijderen