Pagina's

20 maart 2019

Dividend yield analyse


Zoals jullie weten, ben ik op lange termijn niet erg geïnteresseerd in de koers van een aandeel. Het gaat mij om de dividend-inkomsten. Echter bij een aankoop let ik er wel op. De aankoopkoers bepaalt namelijk het initiële dividendrendement en de potentiële koerswinst/verlies. Liefst koop ik aandelen met een stabiel en groeiend dividend, waarvan de koers ondergewaardeerd is.


Bepalen of een aandeel koopwaardig is of niet kun je op verschillende manieren. Globaal gezien zijn er twee categorieën: technische analyse en fundamentele analyse. Fundamentele analyse baseert zich op fundamentals (bedrijfsresultaten, economie) en technische analyse baseert zich op wiskundige methoden (moving average, RSI, MACD, etc). Vooral in de laatste categorie zijn legio methoden te vinden.


Dividend yield analyse


Op het snijvlak van de twee bevindt zich de dividend yield analyse. Simpel gezegd wordt het huidige dividendpercentage vergeleken met het gemiddelde percentage van de afgelopen 5 of 10 jaar. De gedachte erachter is, dat het dividendpercentage van stabiele bedrijven rond een bepaald historisch gemiddelde schommelt en hierbij altijd terugkomt na afwijkingen. Hiermee kun je bepalen of een aandeel onder- of overgewaardeerd is.



Voorbeelden


Simpel voorbeeld:

Aandeel X heeft een 5-jarig gemiddeld dividend van 4%. Het huidige dividend staat op 5%. Dit betekent dat de koers is gedaald, of het dividend is verhoogd zonder dat de koers is gestegen. Indien de verwachtingen van de business onveranderd zijn, is het aandeel dus ondergewaardeerd.

Als van hetzelfde aandeel het dividend op 3% staat, is het dividend verlaagd of is de koers gestegen. Indien de verwachtingen van de business niet veranderd zijn, is het aandeel dus overgewaardeerd.


Laten we eens een paar echte voorbeelden bekijken uit mijn portfolio.



AT&T (T)

  • Gemiddelde dividend afgelopen 5 jaar: 5,3%
  • Huidige dividend: $2,04 (6,6%)
  • Huidige koers: $30

Het huidige dividendpercentage ligt boven het historisch gemiddelde. Uitgaande van de theorie lijkt AT&T dus ondergewaardeerd. De koers heeft de laatste tijd ook flinke klappen gekregen. Het dividend van $2,04 zou tegen een historisch percentage van 5,37% een koers betekenen van $38. Als AT&T van zijn (overname)schuld afkomt en er weinig aan het business model verandert, betekent dat een potentiële koerswinst van 26%. 

De relatie tussen koers en dividendpercentage samen met de waardering zien we ook als we deze in een grafiek zetten (zie onder). Na een periode van overwaardering (koers loopt op, dividendpercentage duikt flink onder gemiddelde) komt altijd weer een beweging terug naar het gemiddelde.



Realty Income (O)
  • Gemiddelde dividend afgelopen 5 jaar: 4,4%
  • Huidige dividend: $2,7 (3,8%)
  • Huidige koers: $71
Het huidige dividendpercentage ligt onder het historisch gemiddelde. Uitgaande van de theorie lijkt Realty dus overgewaardeerd. De koers is de laatste tijd ook flink opgelopen. Het dividend van $2,7 zou tegen een historisch percentage van 4,4% een koers betekenen van $61.

Wederom de grafiek:





Conclusie en kanttekeningen


De dividend yield analyse is een erg handige methode om te bepalen of een aandeel onder- of overgewaardeerd is. Zou ik puur op basis hiervan AT&T of Realty wel of niet kopen? Nee. Er zijn namelijk een aantal kanttekeningen te plaatsen:
  • Gebruik de methode nooit op zichzelf, maar doe altijd een grondige analyse van het bedrijf en de koers.
  • De methode geldt alleen voor stabiele bedrijven met stabiele dividend-uitkeringen en -verhoudingen.
  • Als de koers achterblijft bij het dividend, kan het ook een teken zijn van wantrouwen in de markt. Bij achterblijvende resultaten, kan het een teken zijn van een verlaging van het dividend.

Met bovenstaande kanttekeningen in het achterhoofd, is het voor mij een handige (extra) methode om mijn geselecteerde aandelen te bekijken of over- of onderwaardering.



Kenden jullie de methode al?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten