Pagina's

28 oktober 2018

It starts with WHY


Misschien kennen jullie de TED talk van Simon Sinek: it starts with why. Een erg goede presentatie, met als belangrijkste boodschap: het begin met waarom. Als je weet waarom iets nodig is, of waarom je iets wilt, dan komt daarna pas het hoe en wat. Een sterke why is een sterke motivator. 


De why van deze blog is vrij simpel: het is een soort dagboek, ik vind het leuk om te schrijven en discussiëren over geldzaken, en het dient als een stok achter de deur. Mijn blog is echter een bijkomend middel, een tool. Veel belangrijker is de vraag: waarom willen we zo graag eerder stoppen met werken? Het antwoord hierop is namelijk het fundament onder mijn Masterplan. Als we de komende 20 jaar willen volhouden met iedere maand onze hypotheek aflossen en beleggen, moet er wel een erg sterke motivator/why aan ten grondslag liggen. 


Hieronder de belangrijkste redenen waarom we graag eerder willen stoppen met werken.



Haast/rat race


De combinatie van werk, gezin, familie/vrienden en allerlei verantwoordelijkheden is best een druk leven merken we. Soms rennen en vliegen we van hot naar her. Vooral op ons werk merken we, dat het steeds meer, sneller en beter moet. Meer winst, meer administratie, strakkere planningen, meer werkdruk. Iedereen rent mee in de rat race. En dat staat ons tegen.
Begrijp me niet verkeerd, we vinden ons werk leuk. Maar we raken weinig gemotiveerd bij het vooruitzicht nog 30 jaar te moeten en te rennen. Uiteraard proberen we er nu iets aan te doen door bewust te leven (minder te willen/moeten) en af en toe gas terug te nemen.


Pensioen/gezondheid


De pensioengerechtigde leeftijd (zoals dat zo mooi heet), wordt langzaam opgeschroefd met de levensverwachting. Er wordt ons verteld, dat we allemaal langer leven en dus langer moeten doorwerken. Ik kan je vast verklappen: dat verhaal klopt niet helemaal. De gemiddelde levensverwachting stijgt, en kinderen die nu worden geboren, worden gemiddeld veel ouder dan wij. Dat zegt echter helemaal niets over je eigen situatie:
  • Ik krijg AOW als ik 70 jaar en 3 maanden ben (zie SVB website)
  • Mijn levensverwachting is ongeveer 81,5 jaar (zie onder)

Er vanuit gaande dat dit klopt, zou ik net 11 jaar mogen genieten van mijn welverdiende pensioen! Yeah! Die levensverwachting is ook nog een gemiddelde, ik zie om me heen allerlei mensen omvallen voor hun 70e of net erna. Ik krijg dus het gevoel dat mijn kist al klaarstaat als ik op mijn laatste werkdag de deur dichttrek.

Zelf bouw ik een aardig pensioen op, maar het pensioen van mijn vrouw is vrij beperkt (omdat ze een soort ZZP'er is). Op mijn 70e heb ik 47 jaar AOW en aanvullend pensioen opgebouwd. Met een beetje mazzel kan ik daar dus nog zo'n 11 jaar aan inkomsten van terugzien voor ik omval. Dat is een mooi verdienmodel voor de pensioenfondsen en overheid (daarover zal ik nog een post wijden). Het resterende nabestaanden-pensioen is vaak veel minder dan mijn eigen pensioen. Daarbij heb ik nog niet eens meegenomen, dat de AOW waarschijnlijk op de schop gaat. Er zal wel iets van een leeftijd- of inkomensafhankelijke AOW komen (eerste proefballonnetjes zijn al opgelaten). Al met al geen vrolijk verhaal. Als ik 90 of 100 wordt is het beeld natuurlijk heel anders, maar ik neem de cijfers van het CBS even als conservatieve leidraad.



Droom


Naast bovenstaande kritische punten, hebben we een belangrijke positieve motivator: we willen ooit emigreren of een deel van het jaar in een ander land wonen. Dit hangt samen met het eerste punt over haast/drukte. We merken dat in andere landen veel rustiger wordt geleefd dan hier. Teruggekomen van een vakantie, rennen we in dit kikkerlandje weer in de rondte. Het lijkt ons heerlijk om in een warmer, ontspannender klimaat een tweede bestaan op te bouwen. Hoe we dat daar doen, is een ander verhaal. Maar het helpt als we hierbij keuzes kunnen maken, onafhankelijk van inkomsten of vermogen.

Waarom deze stap niet nu nemen? Omdat onze kinderen nog jong zijn. We willen ze hier laten opgroeien, en een goede basis geven. Daarvoor hebben we bewust gekozen.



Samengevat


Door mijn oogharen gekeken, gaan onze redenen over onafhankelijkheid, vrijheid en keuzemogelijkheden. We willen niet afhankelijkheid zijn van de grillen van onze overheid of ons werk. We willen zelf kunnen kiezen wanneer we stoppen met werken. Dat is onze why.

Hebben jullie weleens nagedacht over je why?

7 opmerkingen:

  1. Ik zou nog maar eens goed naar de StatLine website van het CBS kijken want jouw levensverwachting is ongeveer 42 jaar (gebaseerd op leeftijd 40 jaar in 2017)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dus jouw generatie wordt gemiddeld 83 jaar oud. Je kijkt naar de verkeerde tabel. Je moet niet naar je geboortejaar kijken maar naar het huidige jaar en je leeftijd in dat jaar. En als je dan niet rookt, weinig drinkt, weinig stress ervaart en vroeger gaat slapen dan ik dan kun je bovengemiddeld lang leven :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi René,
      scherp gezien! Ik was in der veronderstelling dat ik mijn leeftijd aan het einde van 2018 moest invullen (39) versus mijn geboortejaar. Als je het invult zoals jij aangeeft, heb ik inderdaad nog 42 jaar aan levensverwachting. Op deze website staat echter weer een grafiek met levensverwachting van 77 jaar als je in 1990 geboren bent:
      https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/36/levensverwachting-stijgt-minder-hard-in-nederland-en-eu

      Anyway, ik heb de tekst aangepast. Dan nog zou ik toch nog maar 11,5 jaar kunnen genieten van mijn pensioen, daar ging mijn post echt over. Wat is jouw why voor je investeringen?

      Verwijderen
  3. De grafiek die je aanhaalt geeft de levensverwachting bij geboorte. Dus toen jij geboren werd had je een levensverwachting van 77 jaar. Maar na een jaar was je levensverwachting al flink gestegen want de kindersterfte in het eerste levensjaar is nog altijd relatief hoog. Alle kinderziektes heb je overleefd en ook de relatief riskante jonge-mannen jaren van 18-30 jaar heb je zonder brokken overleefd (in deze leeftijdgroep vinden de meeste geweldsmisdrijven en ongelukken plaats). Daarom is je totale levensverwachting nu al zo'n 6 jaar hoger dan toen je net geboren was.
    Ik ben in de materie gedoken toen ik een financieel plan voor de rest van ons leven aan het maken was. Ik heb het plan uitgewerkt tot ik mijn 85e maar ook als ik 100 word hoef ik niet op een houtje te bijten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat verwacht ik ook, aangezien Nederland redelijk wat vangnetten heeft. Het verbaasde mij nogal dat het gat tussen AOW-leeftijd en gemiddelde levensverwachting zo klein is.
    Een financieel plan voor de rest van jullie leven klinkt veelomvattend. Heb je ook iets van een blog waar je wat deelt/bijhoudt?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk dat je ook de Ted talk heb gekeken van Simon Sinek. Ik ben ondertussen een klein jaar fan van hem en ben in zijn tweede boek bezig "Leaders eat last". Ik heb een Finding your Why workshop gevolgd dit jaar in Engeland met het team van Simon. Mocht je er mee verder willen dan is er ook een werkboek van te koop.

    Wat mij betreft eye opening en voor iedereen een aanrader. Mijn persoonlijke why is nog aan het vormen. Ik heb hem al uitgeschreven maar hou ik vooralsnog voor mezelf. Maar het grappige is dat deze ook van toepassing is op mijn redenen voor het investeren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert Mr. Robot!

      Een persoonlijle why vinden is vaak een heel proces met jezelf. Dat is in ieder geval mijn ervaring. Een simpele vraag beantwoorden als "waarom sta je iedere dag op om naar je werk te gaan" kan soms best lastig zijn.

      Verwijderen