16 september 2019

Nieuwe box 3: deel 2


In mijn vorige post schreef ik over de nieuwe box 3 opzet vanaf 2022. Samengevat:

 • beleggers betalen 33% belasting over 5,33% rendement, dus 1,76%
 • €1 boven de drempel (€30.864) betekent belasting van je hele vermogen

Op internet lees ik veel ophef bij beleggers. Een hoop mensen die al een eind op weg waren naar financiĆ«le onafhankelijkheid, die nu veel langer moeten werken of zelfs weer terug aan het werk moeten. Verder lijkt me de impact voor ZZP'ers die zelf beleggen voor hun pensioen behoorlijk. Het voelt ook bij mij als een bommetje onder beleggen in Nederland. Maar goed, stel dat het voorstel erdoor komt, dan kan ik er weinig aan veranderen. Ik zal dus moeten kijken wat het gevolg hiervan is op ons Masterplan. 


Vergelijking nu en 2022


Waar het nieuwe voorstel veel getallen laat zien, heb ik behoefte aan plaatjes en inzicht. Daarom hieronder twee grafieken, gebaseerd op 100% beleggingen. De eerste laat de effectieve rente zien vanaf bepaald vermogen. De tweede laat het verloop zien van de belasting bij toenemend vermogen (uitgaande van 1 persoon).

Wat haal ik hieruit:

 • Je betaalt veel eerder een hoger belastingtarief dan in het huidige stelsel
 • Daardoor betaal je met lager vermogen factoren meer (10x) belasting
 • Hoe groter je vermogen, hoe meer de belastingen in verhouding gelijk gaan lopen
 • Met €300k beleggingen betaal je 70% (1,7x) meer belasting dan nu
 • Cumulatief (dus in totaal) gezien betaal je aan extra belasting:
  • €3,4k bij €100k
  • €11k bij €200k
  • €20,6k bij €300k

Dat is een flinke smak geld dat je extra betaalt, maar op een of andere manier valt het me nog mee in dit perspectief. Dat komt denk ik, omdat ik puur heb gekeken naar de 33% belasting op 5,33% rendement. In het huidige stelsel (boven €102k) was dat 30% over 4,45% rendement, dus ook al aanzienlijk. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het nog steeds een belachelijke maatregel, die ons veel extra geld gaat kosten.


Impact op ons Masterplan


Om hiermee te beginnen: in ons Masterplan heb ik vermogensbelasting niet meegenomen. Dat is niet zo handig, maar ik zag het meer als een extra kostenpost. Zo zie ik het nieuwe stelsel inmiddels ook: door de extra belasting kunnen we wel evenredig langer doorgaan met opbouwen, of proberen met een evenredig deel minder uit te komen, maar ik hou liever een extra reservering aan op een spaarrekening om dit af te dekken. Bijkomend voordeel van het nieuwe stelsel is dat het spaargeld niet belast wordt. Eens kijken hoe dit in praktijk uitpakt.

Onderstaande grafiek laat de belastingen zien in ons masterplan. Dat gaat uit van €20k initiĆ«le inleg, $600 inleg per maand, 0% koersgroei, 3,5% dividend en 6% dividendgroei per jaar. Hiermee kom je theoretisch op net geen €400k aan vermogen uit. Ik heb tevens het berekende dividend erin gezet.
Wat zie ik nu:

 • Over 20 jaar moeten we zo'n €2500 per jaar extra belasting betalen t.o.v. het huidige stelsel. Dat is best veel (een leuke vakantie).
 • Cumulatief gezien betalen we in 20 jaar €53k aan belasting (€27k meer dan in het oude stelsel). Dat is bizar veel!
 • T.o.v. het ontvangen dividend wordt de belasting steeds kleiner (±20%)
 • Over 20 jaar moeten we dus een potje hebben gereserveerd waar we minimaal 20% van het ontvangen dividend uit kunnen betalen.

€53k aan belasting in 20 jaar tijd, dat is echt ongelofelijk. Hier zie je dus het effect van tijd bij een (kleine) belastingverandering. Opties


Het moge duidelijk zijn: belastingen eten een flink deel van je beleggingsvermogen op, en in het nieuwe stelsel wordt dit helemaal enorm. Wat zijn nu onze opties:
 • Stoppen met dividend-beleggen, onder de vermogensgrens blijven en veel sparen
 • Eigenwijs doorgaan met ons Masterplan
 • Alternatieven verzinnen

Als we alles gaan sparen, betalen we tot €440k (of €880k voor ons samen) geen vermogensbelasting. Sparen levert echter weinig op. Als we bovenstaande inleg van $600 per maand sparen, hebben we na 20 jaar zo'n $145k bij elkaar, veel minder dan met beleggen. Tevens hebben we dan alleen een leuke opeet-pot, waar we met beleggingen nog een mooi dividend per jaar krijgen. Alleen sparen is dus zeker niet de weg die we nemen.

Andere alternatieven zijn er nog weinig. We kunnen meer aflossen, maar daar waren we toch al mee bezig. Het lijkt dus een gevalletje TINA te zijn: There Is No Alternative. Ik zie links en rechts al berichten voorbij komen van je vermogen naar box 2 (BV), maar daar weet ik te weinig van. Laten we eerst afwachten of het voorstel er helemaal doorheen komt. Dan hebben we altijd nog 2 jaar om alternatieven te verzinnen. Voor nu gaan we gewoon door met ons plan.Wat zien jullie als alternatieven?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Tja, niet echt een idee hoe we dit gaan oplossen.
Mogelijk op 28 Dec. alle aandelen verkopen en op 2 jan weer terugkopen, heb je op 31 dec. geen belegging meer (alleen spaargeld, dus geen vermogensbelasting).
Echter als iedereen dit doet zal de beurs in Dec. wel even inklappen en in Jan weer pieken.
Zullen de beurshandelaren ook niet leuk vinden (Slecht jaar ivm verliezen in Dec.)
Kortom er is nog veel onduidelijk, maar eens kijken naar het wetsvoorstel?

Anoniem zei

Ik denk dat een verlaging van je uitgaven bij de nieuwe VRH nog belangrijker wordt, zodat je minder rendement uit vermogen nodig hebt om rond te komen.

Denk aan:
Meer dingen zelf doen: reparaties, haren knippen, etc.
Lagere energielasten door zonnepanelen, ledlampen, isolatie; deze investeringen leveren dan een hoger (onbelast) rendement op dan je (belaste) rendement uit beleggingen.
Misschien wordt het zelf opslaan van zonne-energie hierdoor eerder rendabel.
Lagere uitgaven voor voedsel door een eigen moestuin of legaal wildplukken.
Ruilen van diensten in plaats van betalen: bijlessen, muzieklessen, haren knippen, oppassen, etc.
Een klushuis kopen met een lage aanschafprijs en lage WOZ en dat huis energieneutraal maken.
Het wordt een mooie uitdaging om alsnog je doel te bereiken binnen dezelfde tijd (of slechts iets langer) en met niet heel veel meer vermogen :-).

Mr Groeigeld zei

Die optie (dec verkopen, jan aankopen) had de overheid ook al door. Daar gaan ze maatregelen voor inbouwen. Maar ook voor je eigen verkoop- em aankoopkosten is het niet heel handig.

Mr Groeigeld zei

Grappig dat je dat noemt, van het hergebruik. De overheid is net begonnen met een campagne over dingen repareren en hergebruiken, dus misschien sla je de spijker op zijn kop.

De uitdaging om ons doel te bereiken gaan we zeker aan. Ik hou nu nog de €38k per jaar aan, maar ik verwacht veel minder nodig te hebben tegen die tijd. Liever de lat te hoog gelegd dan te laag :-)

Darina Confidus zei

Thank you for sharing your professional knowledge. Now you have one regular visitor to your site for new topics.